Manastir Uspenja presvete Bogorodice u Sukovu postao novi kupac-proizvođač energije

Manastir Uspenja presvete Bogorodice u Sukovu, u blizini Pirota, postao je novi kupac-proizvođač (prozjumer) električne energije, instalisane snage od 10 kW.

Manastiri i crkve u Srbiji prate svetski trend instaliranja solarnih panela i proizvodnje električne energije za sopstvene potrebe – trenutno, status kupaca-proizvođača električne energije ima 13 crkava i manastira u Srbiji.

Ukupna snaga  solarnih elektrana na verskim objektima u Srbiji iznosi 235,59 kW.

Najveću instalisanu snagu ima Manastir Žiča (50kW), koji je u blizini Kraljeva izgradio prvi srpski kralj, Stefan Prvovenčani, početkom trinaestog veka. Slede manastiri u Nišu: Manastir Sveti Stefan (40,29 kW) i Manastir Uspenja presvete Bogorodice (40kW).

Niš ima još jednog predstavnika na ovoj listi, reč je o Manastiru Svete Bogorodice.

U registru su upisana i dva manastira iz Vranja, Manastir Sveti Stefan i Manastir Sveti Nikola, jedan u Raškoj – Manastir Končul, posvećen Svetom Nikoli, pa je u narodu poznat i pod imenom Nikoljača, dva u Kragujevcu – Manastir Blagoveštenje Rudničko i Manastir Svetog velikomučenika Georgija, kao i jedan u Varvarinu – Manastir Sveti Luka, jedan u Preljinama – Hram Svetog cara Konstantina i carice Jelene i jedan u Baču – Rimokatolička Župa Presveto Trojstvo – Selenča .

Time crkve  Srpaske pravoslavne crkve postaju deo svetskog trenda u kom se solarni paneli instaliraju na krovovima vekovima starih verskih objekata, poput katedrale u Jorku, najveće gotičke katedrale u Severnoj Evropi. Ova katedrala je samo jedna od 5.500 crkava u Velikoj Britaniji koje su prešle na obnovljive izvore energije.

Izvor: OIE Srbija

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *