Poljoprivredna proizvodnja u Republici Srpskoj ugrožena zbog lošeg vremena i biljnih bolesti

Poljoprivredna proizvodnja u Republici Srpskoj – malo sunca i puno padavina

Zbog klimatskih promjena poljoprivrednici će morati da se prilagođavaju da bi izbjegli gubitke. Moraće da biraju otpornije sorte i hibride i obezbijede proizvodnju uz pomoć subvencija resornog ministarstva – koje sufinansira 50 odsto troškova .

Teška proizvodna godina za poljoprivrednike u Republici Srpskpoj, nedostatak sunca, a previše padavina, praćenih čestim temperaturnim oscilacijama negativno utiču na većinu usjeva, a pogoduju biljnim bolestima i korovu.

Kiša je onemogućila žetvu ječma, a šteti i pšenici. Ni tri tretmana na nekim njivama nisu dala očekivani rezultat. Ratari brinu šta će od hljebnog zrna ostati do vršidbe. Strahuju da će, ako se kišni periodi produže, doći do klijanja pšenice, koja će završiti u stočnoj hrani.

U Semberiji u maju palo 177,8 litara kiše po metru kvadratnom

Padavine su daleko iznad višegodišnjeg mjesečnog prosjeka. Samo u maju u Semberiji je palo 177,8 litara kiše po metru kvadratnom, a prošle godine svega 12 litara.

Osim oboljenja i korova, koji su bujali zbog nemogućnosti djelovanja herbicida, obilne kiše uzrokovale su i polijeganje pšenice. Na nekim poljima usjev je, ipak, sačuvan. Tačnije, umanjili su širenje bolesti, ali ima i parcela gdje su proizvođači imali jedan ili nijedan tretman i tu je stanje veoma loše.

Ugrožena i prozvodnja krompira

U problemu su i povrtari. U bujičnim poplavama stradalo je oko 40 % industrijskog krompira. Bolest plamenjača odnosi i ovogodišnji rod konzumnog krompira gdje nije urađena blagovremena zaštita ,a uništava i paradajz. Proizvođači rane mrkve uspjeli su da sačuvaju rod. Prevelika količina vlage u zemljištu izaziva truljenje, iako je velika potražnja na tržištu i dobra cijena

Povećani podsticaj, zaštitne mjere domaće proizvodnje na nivou BiH u ovako neizvjesnoj proizvodnoj godini, pomogle bi poljoprivrednicima da prevaziđu porbleme, smatraju stručnjaci.

Jedna od aktivnosti koju je neophodno sprovesti jeste uvođenje različitih necarinskih mjera zaštite gdje to dozvoljavaju postojeći potpisani sporazumi o slobodnoj trgovini, smatraju stručnjaci.

Izvor: RTRS

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *