Ova godina najtoplija u 125.000 godina

Ova godina će, gotovo sigurno, biti najtoplija u 125.000  godina, objavili su naučnici službe Evropske unije Koprenikus, nakon što su podaci za prošli mjesec pokazali da je to bio najtopliji oktobar u tom periodu.

Prošli mjesec je sa značajnom razlikom oborio prethodni rekord najtoplijeg oktobra iz 2019. godine, objavila je Kopernikusova služba za klimatske promjene.

Toplota je posljedica nastavka emisija stakleničkih gasova uzrokovanih ljudskom aktivnošću u kombinaciji sa povratkom meteorološkog obrasca El Ninja koji zagrijava površinske vode na istoku Tihog okeana.

Globalno je prosječna temperatura u oktobru bila 1.7 stepeni viša nego u istom mjesecu u period između 1850. i 1900. godine, koje se smatraju predindustrijskim.

Rekordno topao oktobarznači da će 2023. sada „gotovo zasigurno“ biti najtoplija godina otkad postoje mjerenja. Prošli rekord bio je 2016., takođe u godini El Ninja.

Kopernikus ima podatke od 1940. godine.

Podaci o ranijim periodima klimatskog panela Ujedinjenih naroda (IPCC) uključuje zaključke iz izvora poput ledenog pokrivača, godova stabala i korala.

Jedini put da je neki mjesec toliko prevazišao ranije temperaturne rekorde bio je septembar 2023. godine.

Uprkos tome što države širom svijeta postavljaju sve ambicioznije ciljeve za postepeno smanjenje emisija, to se dosad nije dogodilo. Globalne emisije CO2 su 2022. dostigle rekordne nivoe.

Izvor: Reuters

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *