Zeleni vodonik velika izvozna mogućnost Srbije

Kineske kompanije „Shanghai Fengling Renewable” razmatra izgradnju hibridnog postrojenja, solarne i vetroelektrane u okolini Bora, koji bi proizvodili zeleni vodonik

Ministarka rudarstva i energetike u Vladi Republike Srbije Dubravka Đedović Handanović razgovarala je danas sa predstavnicima kineske kompanije „Shanghai Fengling Renewable”, koja je zainteresovana za investicije u proizvodnju i skladištenje kapaciteta iz obnovljivih izvora energije u Srbiji, naročito zelenog vodonika, koji predstavlja budućnost svetske energetike.

Zeleni vodonik – Srbija kao potencijalni izvoznik

Đedović Handanović je objasnila da bi time Srbija zauzela značajno mesto u Evropi u proizvodnji vodonika i pozicionirala se u budućnosti kao izvoznik ovog energenta.

Ova kompanija, zajedno sa našim strateškim partnerima iz „Ziđin majning grupe”, razmatra potencijalnu izgradnju hibridnog postrojenja, solarne i vetroelektrane u okolini Bora, koji bi proizvodili zeleni vodonik, a „Ziđinu” bi to omogućilo smanjenje troškova, objasnila je ministarka.

Ona je dodala da su planirana ulaganja od oko dve milijarde evra u razvoj i izgradnju vetroelektrana i solarnih farmi, skladištenje energije za proizvodnju vodonika i tehnologije proizvodnje energije vodoničnim gorivom.

Đedović Handanović je predočila da bi se realizacijom potencijalne investicije iskoristile mogućnosti energije vetra u okolini Bora i poboljšala efikasnost proizvodnje električne energije.

Prema njenim rečima, plan je da se obezbedi proizvodnja energije od 1.500 megavata, a očekuje se da će projekat dostići proizvodnju od čak 2.000 megavata.

Kompletnu proizvodnju električne energije, kako je ukazala, preuzeo bi „Ziđin”, dok bi se viškovi pretvarali u vodonik.

Ona je objasnila da bi se, pored zadovoljenja potrošnje električne energije u rudniku, obnovljiva energija koristila za proizvodnju vodonika koji bi predstavljao skladište zelene energije, sa proizvodnim kapacitetom od 30.000 tona godišnje.

Takođe, kako je najavila, planirana su ulaganja od 10 miliona evra za izgradnju industrijskog parka za proizvodnju vetrotornjeva.

Đedović Handanović je ponovila da se Srbija nalazi u procesu energetske tranzicije u kojoj želimo da dostignemo 45 odsto udela OIE u proizvodnji električne energije do 2030. godine punim korišćenjem svojih prirodnih potencijala.

Stoga, kako je ukazala, potrebne su nam kompanije koje razvijaju i primenjuju najsavremenije tehnologije i poseduju znanje kako bismo išli u korak sa svetom u transformaciji i dekarbonizaciji energetskog sektora.

Ona je podsetila na to da države članice EU planiraju ogromna ulaganja u proizvodnju, skladištenje i transport vodonika, energenta budućnosti, koji treba da zameni fosilna goriva, ocenivši da će se tražnja za vodonikom u razvijenim zemljama značajno povećavati s obzirom na njihove planove o vodoničnoj infrastrukturi.

Prema njenim rečima, mnoge razvijene evropske zemlje planiraju značajan uvoz vodonika koji će im nedostajati najpre u industrijskim procesima, pa bi Srbija realizacijom ovog projekta potencijalno mogla da postane značajan izvoznik vodonika u te države.

Predstavnici kompanije „Shanghai Fengling Renewable” predstavili su inovativne projekte koje razvijaju u Kini i svetu, kao i predloge za uspostavljanje saradnje sa institucijama i preduzećima u Srbiji u oblasti proizvodnje električne i toplotne energije iz OIE, skladištenja energije i primene vodonika, čija će globalna tražnja intenzivno rasti u narednim godinama i decenijama.

Ova kompanija je već registrovala firmu u Srbiji i počinje sa zapošljavanjem kako bi radila na razvoju i realizaciji ovog projekta.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *