Globalne emisije CO2 će porasti u 2023. godini – upozoravaju naučnici

Globalne emisije CO2 će porasti u 2023. godini za oko 1% i tako dostići novi maksimum, podaci su norveškog Instituta za istraživanje klime Cicero.

Kako bi se postigli ciljevi previđeni Pariskim sporazumom, globalne emisije CO2 su ove godine trebale pasti za oko 5 %. Međutim, događa se upravo suprotno.

“Ovo se jednostavno ne dešava. Svake godine te emisije stalno rastu i dodatno otežavaju postizanje ciljeva Pariskog sporazuma, čineći svijet još više podložnim klimatskim uticajima”, rekao je direktor Cicero Instituta za istraživanje klime Glen Peters. 

Konačna analiza će biti predstavljena na COP28 u okviru projekta Global Carbon Budget, 5. decembra 2023. godine.

Međunarodna agencija za energiju (IEA) je upozorila na negativan učinak povećanja investicija u fosilna goriva te na “izuzetno visoke emisije” tokom ekonomskog oporavka nakon pandemije i energetske krize podstaknute sukobom u Ukrajini.

Tokom pandemije COVID-a globalne emisije CO2 opala je po prvi put nakon nekoliko decenija, ali emisije sada rastu do novih rekordnih nivoa.

Glavni izvori emisija su potrošnja energije (struja i grijanje), transport (automobili, avioni), proizvodnja, građevinarstvo i proizvodnja hrane.

„Obnovljivi izvori energije brzo rastu, ali nafta i gas i dalje dominiraju globalnim energetskim sistemom“, kaže Peters. “Vjetar i sunce su oni koji brzo rastu, ali još uvijek nema dovoljno snažnog signala od sunca i vjetra u smislu smanjenja emisija”.

Grafik prikazuje godišnje emisije fosilnih goriva od cementa, gasa, nafte i uglja

Svaka godina u kojima se emisije povećavaju, čini postizanje ciljeva Pariskog sporazuma još težim.

Glen Peters

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *