Gašenje nuklearnih elektrana moglo bi da poveća zagađenje vazduha

Nova studija pokazuje da bi, ako američke nuklearne elektrane prestanu sa radom, spaljivanje uglja, nafte i prirodnog gasa, kako bi se nadoknadio energetski jaz, moglo uzrokovati više od 5.000 prijevremenih smrti.

Istraživači sa Masačusets instituta za tehnologiju (MIT), u novoj analizi, iznijeli su procjene prema kojima bi godišnje od povećanja zagađenja vazduha u SAD-u umrlo 5.200 ljudi, ako bi se ugasile sve nukelarne elektrane u ovoj zemlji.

Gotovo 20 % električne energije u Sjedinjenim Američkim Državama dolazi od nuklearne energije. SAD imaju najviše nuklearnih elektrana na svijetu, sa 92 reaktora razbacana širom zemlje. Mnoge od ovih elektrana rade više od 50 godina i približavaju se kraju svog očekivanog radnog vijeka.

Takođe, su izračunali da je vjerovatno da će više ljudi prerano umrijeti zbog klimatskih uticaja usljed povećanja emisije karbon-dioksida, kako nukelanu energiju budu zamijenili drugi izvori. Klimatski efekti ovog dodatnog priliva karbon-dioksida mogli bi dovesti do 160.000 dodatnih smrti tokom sljedećeg vijeka.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *