Potražnja za fosilnim gorivima u svijetu dostiže vrhunac ove decenije

Potražnja za fosilnim gorivima u svijetu – naftom, ugljem i gasom dostići će vrhunac ove decenije, pokazuju podaci Međunarodne agencije za energiju (IEA). Međutim, pad koje će uslijediti, neće biti dovoljan da ograniči globalno zagrijavanje na 1,5°C.

Nafta i ugalj dostižu istorijske vrijednosti, ali prema novim projekcijama IEA, doba rasta trebalo bi da završi ove decenije, uz značajne implikacije na globalni energetski sektor i borbu protiv klimatskih promjena.

Naredni godišnji Izvještaj Međunarodne agnecije za energiju, World Energy Outlook, koji će biti objavljen sljedećeg mjeseca, pokazuje da je svijet na pragu istorijske prekretnice.

Potražnja za svakim od ova tri fosilna goriva dostići će vrhunac u narednim godinama – ranije nego što su mnogi očekivali.

Iako je globalna potražnja za ugljem bila uporno visoka tokom prethodne decenije, dostići će vrhunac u narednih nekoliko godina, jer solarna energija i vjetar dominiraju u novim elektro-energetskim sistemima.

Potražnja za naftom dostići će, prema predviđanjima IEA, vrhunac i prije 2030. godine, naročito ako se uzme u obzir rast broja električnih vozila širom svijeta, naročito u Kini.

Direktor Međunarodne agencije za energiju Fatih Birol u autorskom članku za Fajnenšel times smatra da se „zlatno doba glasa“ bliži kraju, a potražnja za gasom u razvijenim ekonomijama će opasti krajem ove decenije.

Iako bi upotreba fosilnih goriva trebala da dostigne vrhunac ove decenije, još uvijek može doći do skokova i padova, tako što bi toplotni talasi i suše mogli uzrokovati privremene skokove u potražnji za ugljem, povećavajući potrošnju električne energije, uz istovremeno smanjenje kapaciteta hidoenergije, upozorava Birol.

Vrhunac potražnje za fosilnim gorivima je dobrodošla činjenica i pokazuje da prelazak na čistije i sigurnije energetske sisteme ubrzava, smatra Birol i upozorava da pad potražnje nije ni izbliza dovoljan da svijet dostigne cilj ograničenja globalnog zagrijavanja na 1,5°C.

To će zahtijevati znatno snažnije i brže političke akcije vlada, smatra Birol.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *