Cijene goriva mogle bi dostići 3 KM

Cijene goriva u Republici Srpskoj mogle bi dostići i 3 KM, u narednih sedam do deset dana

Cijene goriva na benzinskim pumpama u Srpskoj ponovo su korigovane naviše, pa je gorivo u odnosu na jul skuplje za oko 45 feninga. Stručnjaci upozoravaju da bi se ovaj rast cijena mogao i nastaviti, kao i da bi se u narednih sedam do deset dana cijena mogla približiti i magičnoj granici od tri marke, što bi predstavljao rast od čak 20 odsto u posljednjih 90 dana.

Prema riječima predsjedavajućeg Grupacije za promet naftom i naftnim derivatima Privredne komore Republike Srpske Đorđa Savića konstantan rast vrijednosti sirove nafte na globalnom tržištu i nabavnih veleprodajnih cijena naftnih derivata primorava domaće distributere da sve češće prave korekcije cijena na svojim benzinskim pumpama, u zavisnosti od toga po kojoj cijeni su uspjeli nabaviti određene količine za prodaju.

– Veleprodajne cijene naftnih derivata u luci Ploče trenutno iznose 2,7 maraka po jednom litru. Radi se o cijeni u koju je već uračunat PDV, akcize i putarina. Kada ovome dodamo i troškove prevoza i dozvoljenu maržu distributera od 25 feninga, može se i na prvu vidjeti da će se cijena goriva na našim pumpama gotovo izvjesno u nekom narednom periodu približiti granici od tri marke – istakao je za “Glas Srpske” Savić, komentarišući najnovija dešavanja na tržištu crnog zlata i nova negativna kretanja koja prave nove inflatorne pritiske.

Ukazuje i na interesantnu činjenicu da su nabavne cijene dizela mnogo više rasle od onih sirove nafte, te je tako ovaj naftni derivat u posljednja tri mjeseca pa do danas poskupio za oko 41 odsto. U junu je on koštao nešto manje od 700 dolara po jednoj toni, a krajem prošle sedmice čak 1.003, što je, kako kaže najveća cijena od novembra 2022.

– Ilustracije radi, od prvog septembra ove godine pa do danas, znači u ovih desetak dana, nabavna cijena dizela porasla je za 12 feninga, te stoga već u narednih par dana, treba očekivati da gorivo ode preko 2,9 maraka za jedan litar, ali i da je psihološki momenat približavanja cijeni od pomenute tri marke, sve izvjesniji. Gorivo u Srbiji trenutno košta 1,75, Sloveniji 1,61, Crnoj Gori 1,58, a u Hrvatskoj 1,57 evra. Kod nas je ono 1,45 evra. Vidimo da su sve zemlje u okruženje već podigle cijene, i ma kako to bolno bilo, i mi ćemo nažalost morati to uraditi, jer domaći distributeri ne mogu sebi dozvoliti da im bude ugrožena profitabilnost zbog povećanih ulaznih troškova – kaže Savić.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *