Svjetska potražnja za naftom nastaviće da raste – OPEC

Svjetska potražnja za naftom nastaviće da raste i dostići će 110 miliona barela dnevno do 2045. godine, predviđa OPEC.

Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) predviđa da će fosilno gorivo i dalje činiti oko 29% globalnog energetskog miksa do tada, tvrdi ova organizacija

“Nafta je nezamjenjiva u doglednoj budućnosti”, izjavio je generalni sekretar OPEC-a Haitham Al Ghais obraćajući se na inauguracijskoj konferenciji Energy Asia u malezijskoj prijestolnici Kuala Lumpuru.

Prema Al Ghaisu, nedovoljno ulaganje u naftnu industriju dovešće u pitanje održivost postojećih energetskih sistema i “energetskog haosa”.

Predvidio je da će se od sada – do 2030. Godine, još pola milijarde ljudi preseliti u gradove širom svijeta kako se globalna ekonomija bude širila, što znači da će svijetu trebati više nafte.

Al Ghais je priznao da će obnovljivi izvori energije igrati veću ulogu u svjetskom energetskom miksu u budućnosti, i priznao da neke zemlje članice OPEC-a “već značajno ulažu” u ovaj sektor.

„Vidimo da će se globalna potražnja za energijom povećati za 23% do 2045. godine“, rekao je, dodajući: „Gas, hidro, nuklearni vodonik i biomasa će se proširiti. Ali jasno je da nafta ostaje sastavni dio miksa.”

Ranije ovog mjeseca, Međunarodna agencija za energiju (IEA) upozorila je na nestašicu nafte, rekavši da će globalna potražnja porasti za 6% između 2022. i 2028. godine, podstaknuta petrohemijskim i avijacijskim sektorom. 

U izvještaju se navodi da će oko tri četvrtine povećanja u šestogodišnjem periodu do 2028. doći iz Azije, pri čemu će Indija nadmašiti Kinu kao glavni izvor potražnje do 2027. godine.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *