OPEC+ će razmotriti različite opcije na sastanku 4. juna

Zemlje OPEC+ razmatraju različite opcije po pitanju parametara proizvodnje nafte na sastanku 4. juna, uključujući smanjenje proizvodnje, rekao je za TASS izvor u jednoj od delegacija.

“Razgovara se o raznim opcijama”, rekao je izvor, dodajući da je među opcijama o kojima se razgovara i smanjenje proizvodnje.

Istovremeno, I Reuters je, pozivajući se na izvore u delegaciji, objavio da OPEC+, između ostalih mogućih opcija, razgovara o dodatnom smanjenju proizvodnje za milion barela dnevno.

Rusija bi više odgovaralo da njeni partneri izgrupe OPEC+ ostave nepromijenjenz proizvodnju nafte, jer Moskvi odgovaraju trenutne cene nafte i proizvodne kvote, rekli su za Reuters izvori koji poznaju rusku poziciju.

U oktobru 2022. godine, zemlje OPEC+ dogovorile su se da od novembra smanje proizvodnju za 2 miliona barela dnevno. Istovremeno, 2. aprila niz zemalja OPEC+ najavio je dodatno dobrovoljno smanjenje proizvodnje nafte od maja do kraja 2023. Ukupan obim ovih smanjenja, uključujući udio Rusije, dostiže 1,66 miliona barela dnevno.

OPEC+ sastaje se dok cijene nafte padaju, anulirajući dobitke posle aprilske odluke o smanjenju proizvodnje.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *