Energetske kompanije u regionu nisu protiv uvođenja taksi na CO2

Energetske kompanije u regionu nisu protiv uvođenja taksi na ugljen-dioksid (CO2), ali je osnovni uslov da tako prikupljen novac ostane u zemlji i investira se u projekte kompanija na putu energetske tranzicije, ocijenili su učesnici Simpozijum energetike NET EPCG.

Na panelu je rečeno da Crna Gora već ima internu taksu na CO2 i da Elektroprivreda Republike Srpske ide u tom pravcu i sa Crnom Gorom sarađuje na primijeni modela.

Pravedna tranzicija je pravedna podjela novca i region ne može bez finansijske podrške EU investirati energetsku tranziciju. Treba ići korak po korak, zaštititi energetsku stabilnost države i zajedno sa regionom ići napred – rekao je Miroslav Tomašević, v. d. generalnog direktora „Elektroprivrede Srbije“ (EPS).

On je istakao da EPS već ima svoj Zeleni put kojim planira da emisiju CO2 smanji za 28 odsto do 2035. godine. – To je realan plan i EPS će ga ostvariti investicijama od 8,5 milijardi evra. Već idemo tim putem, imamo dogovor za finansiranje revitalizacije hidroelektrana, sarađujemo sa elektroprivredama Republike Srpske i Crne Gore na izgradnji novih hidro kapaciteta, radimo i na vetro i solarnim elektranama – rekao je Tomašević.

Početni rezultati u procesu dekarbonizacije

Energetika je pred ozbiljnim izazovima, a proces dekarbonizacije u koji smo zakoračili prešao je prelomnu tačku u regionu, istakao je prof. dr Nikola Rajaković, predsednik Saveza energetičara na otvaranju simpozijuma. – Imamo početne rezulate, što je bilo najteže. Region ima ozbiljne šanse, jer ima prirodne potencijale – sunce i vetar, a kada to dopunimo sa hidro potencijalima i tehnologijom baterija dobijamo odličnu tehnološku osnovu. Važno je i pitanje kako sprovesti pravednu energetsku tranziciju – rekao je Rajaković.

Simpozijum energetike NET EPCG organizuje „Elektroprivreda Crne Gore“ u saradnji sa Savezom energetičara. Održava se 2. i 3. juna a okupio je više od 250 stručnjaka iz oblasti elektroenergetike. Na Simpozijumu je učestovalo više od 20 predstavnika Elektroprivrede Republike Srpske.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *