Smanjenje proizvodnje zemalja OPEC+ (ne)će dovesti do nestašice nafte

Nastavak politike smanjenja proizvodnje nafte, zemalja OPEK+, može dovesti do privremene nestašice u 2024. godine, izjavio je Andrej Maslov, analitičar ruske finansijske organizacije Finam, za RIA novosti.

Zemlje OPEC+ smanjiće proizvodnju nafte za dva miliona barela dnevno do kraja 2023. godine kao dio sporazuma. 

Istovremeno, u aprilu ove godine su brojne zemlje članice ove organizacije, uključujući Saudijsku Arabiju , najavile da će od maja, do kraja godine, dobrovoljno smanjiti proizvodnju koja prelazi kvote – za još 1,66 miliona barela. 

Istovremeno, Rusija je produžila dobrovoljno smanjenje od 500 miliona barela dnevno, koje je počelo u martu, za ovaj period.

“Dobrovoljno smanjenje proizvodnje nafte može se nastaviti ako potražnja najvećih svjetskih ekonomija ne pokaže odgovarajući rast. Što se tiče zemalja OPEC+, nedovoljno finansiranje naftne industrije ne daje šansu za brzi oporavak proizvodnje, posebno kada je riječ o afričkim zemljama.To bi moglo dovesti do toga da, ako OPEC+ nastavi politiku smanjenja proizvodnje, onda sljedeće godine, sa oporavkom privrede Kine i Sjedinjenih Država, može doći do privremenog manjka ponude na tržištu nafte, “, rekao je Maslov.

Prognoze za 2023. godinu

Istovremeno, svijet se može suočiti sa nestašicom nafte i 2023. godine, ali to se ne može nazvati dramatičnim, smatra konsultant “Vygon Consulting”, Ivan Timonin. “Bez nove odluke OPEC+, u svijetu bi, u stvari, moglo doći, do viška od oko 0,6 miliona barela dnevno, čak uzimajući u obzir ranije najavljene planove Rusije da smanji proizvodnju za 500.000 barela. Uzimajući u obzir odluku OPEC+, na tržištu će se, vjerovatno, stvoriti mali deficit”, rekao je on.

Činjenicu da neće doći do velike nestašice nafte, stručnjak je objasnio prognozom ograničenog rasta potrošnje u ovoj godini. 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *