Energy Week Western Balkans 2023 počinje u Tivtu 18. oktobra

Konferencija Energy Week Western Balkans 2023, Energetska sedmica Zapadnog Balkana biće održana 18. i 19. oktobra 2023. u Tivtu, Crna Gora.

Konferenciju, po drugi put, organizuje konsultantska kuća Invest In Network sa sjedištem u Velikoj Britaniji. Konferencija će okupiti ministre energetike zemalja Zapadnog Balkana, predstavnike državnih institucija i energetskih kompanija regiona, kao i međunarodnih finansijskih institucija, koji će razgovarati o podsticanju primjene obnovljive energije u regionu i privlačenju stranih direktnih investicija.

Predviđeno je i prisustvo komesarke Evropske unije za energetiku Kadri Simson, a iz Bosne i Hercegovine biće prisutni Petar Đokić, ministar energetike i rudarstva Republike Srpske i Vedran Lakić ministar energetike, rudarstva i industrije u Vladi Federacije BiH.

Na konferenciji će, između ostalog, biti riječi o energetskoj tranziciji Zapadnog Balkana, napretku u postepenom izbacivanju uglja, kao izvora energije, uvođenju Mehanizma za prilagođavanje granice karbona CBAM, od strane Evropske unije.

Biće govora i o radu elektroprivreda u regionu i projektima obnovljivih izvora, načinima njihovog finansiranja, o tome koji su najvažniji projekti u oblasti vjetro i solarne energije, trendovima u tehnologiji ovih izvora energije i propisima koji promovišu ili ometaju trgovinu obnovlljivim izvorima energije.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *