Od toplotnih talasa u 2022. vjerojatno umrla 61.000 Evropljana?

Čak 61.000 ljudi vjerojatno je umrla prošlog ljeta u Evropi kao posljedica sparnih toplotnih talasa

Ovo su rezultati novog istraživanja koji upućuju na to da su nastojanja evropskih zemalja da se pripreme za velike vrućine u tolikoj mjeri neuspješna da završavaju fatalnim ishodima.

Studija naučnika iz više evropskih zdravstvenih instituta ukazuje na to da je od posljedica povezanih s vrućinom u 35 evropskih zemalja od kraja maja do početka septembra 2022. za vrijeme najtoplijega ikada dosad evidentiranog ljeta u Evropi umrlo  61,672 stanovnika.

Studija, čiji su rezultati objavljeni u časopisu Nature Medicine otkriva da je u mediteranskim zemljama, poput Grčke, Italije, Portugala i Španjolske evidentirana najveća stopa smrtnosti u odnosu na broj stanovnika.

“Sredozemlje je pogođeno procesom dezertifikacije, pa su toplotni talasi za vrijeme ljetnih mjeseci pojačani upravo zbog ovakvih sušnijih uslova”, rekla je koautorica studije Joan Ballester, profesorica na Institutu za globalno zdravlje u Barseloni.

Tokom prošlog ljeta, kada su evropske države zahvatili brojni i intenzivni šumski požari i velike suše, Portugal je u mjesecu julu zabilježio najvišu temperaturu od 47 stepeni Celzijusa, što je malo manje od najtoplije zabilježene temperature u toj državi, a ona je 2003. godine iznosila 47,3C.

U apsolutnim brojkama, najviše smrtnih slučajeva od posljedica vrućine i toplinskih valova evidentirano je u Italiji (18.010), Španiji (11.324) i Njemačkoj (8173).

S obzirom na to da klimatske promjene prouzročene ljudskim djelovanjem povećavaju i temperature, toplotni valovi postaju sve češći i intenzivniji.

Ekstremno visoke ljetne temperature mogu biti pogubne jer nerijetko izazovu toplotni udar ili pogoršaju postojeće kardiovaskularne i respiratorne bolesti, pri čemu su starije osobe među najranjivijima.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *