Folksvagen počeo da trguje strujom

Njemački automobilski gigant Folksvagen objavio je da je počeo da trguje strujom na berzi Epex Spot

Ova kompanija planira da koristi odbačene baterije iz e-automobila za skadištenje energije.

Epex Spot organizuje kupoprodaju struje s rokovima isporuke do nedjleju dana. Sjedište je u Parizu, a ima kancelarije u Amsterdamu, Berlinu, Bernu, Briselu, Londonu i Beču.

Folksvagen je u srijedu objavio da je počeo trgovati strujom na Epex Spotu, na osnovi sistema skladištenja koji čine odbačene baterije za električna vozila.

U početku će se u pilot projektu koristiti 28 baterijskih sistema i 38 ćelijskih modula iz malog automobila E-Up.

Kada su cijene struje niske, a sunčeva i energija vjetra dostupna u velikoj količini, taj će sistem privremeno skladištiti električnu energiju iz mreže. Kada su cijene visoke, a snabdjevanje oskudno, vraćaće struju u mrežu.

Prema Epexu, VW je prva automobilska grupa koja je ušla u posao trgovanja električnom energijom u Njemačkoj. Privremeno skladištenje energije iz obnovljivih izvora smatra se važnim preduslovom za prelazak na “zelenu” energiju.

Drugi proizvođači automobila već koriste odbačene baterije kao privremeno skladište, pa je tako BMW 2017. pustio u rad “farmu” u Lajpcigu, sa čak 700 BMW I 3 baterija za privremeno skladištenje energije iz četiri vjetroturbine čiji je vlasnik.

Audi, s druge strane, od kraja 2021. koristi litijumske baterije iz testnih vozila za brzo punjenje.

Izvor: bljesak.info

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *