Hrvatska će skadištiti i radioaktivni otpad drugih država na lokaciji Trgovska gora – tvrdi Košarac

Očigledna je namjera Hrvatske da te aktivnosti razvija u pravcu komercijalizacije i “da sutra, nekim drugim zemljama komercijalno ustupi svoje kapacitete”

Hrvatska ne pokazuje interes za rješavanje problema u vezi sa izgradnjom odlagališta nuklearnog otpada na lokaciji Trgovska gora. Ovo je izjavio ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac, za SRNU.

“Hrvatska ne želi partnerstvo na način da problem sa izgradnjom odlagališta bude riješen, a zajednička sjednica je to i potvrdila. Bio sam prinuđen da tražim da se ta tačka mora naći na sjednici ili sjednice neće biti. Bilo je mučno insistirati na tome da Trgovska gora mora biti među prve tri tačke dnevnog reda”, rekao je Košarac.

On je ocijenio da je Hrvatska potpuno nekorektna prema građanima Republike Srpske i Federacije BiH i da bježi od te teme, te da aktivnosti sprovodi kao da nema obavezu po osnovu međunarodnih potpisanih sporazuma.

“Mi od svojih namjera nećemo odustati i sve što smo uradili u zemlji, kroz ekspertski i pravni tim, kroz strategiju pravnog djelovanja, obezbjeđivanja sredstava iz budžeta Republike Srpske i budžeta FBiH za istraživanja, ne odustajemo od toga da tražimo prijatelje koji će nam pomoći u implementaciji `evropskih standarda`”, poručio je Košarac i pojasnio da su evropski standardi takvi da se otpad skladišti na mjestu nastanka, što u odnosu sa Hrvatskom nije slučaj.

“Postoje različita tumačenja evropskih zvaničnika i to je ono što nas zbunjuje i zbog toga nemamo povjerenje u evropske institucije. Evropska delegacija u BiH po tom pitanju ništa nije uradila”, rekao je Košarac.

On je istako da su razgovori o toj temi obavljeni i sa ministrom inostranih poslova Mađarske Peterom Sijartom, koji je iskazao stav Mađarske da BiH treba istrajati u zahtijevima za primjenu evropskih standarda.

“Iz razgovora sa ministrom inostranih poslova Slovenije /Tanja Fajon/ dobili smo uvjerenje da je ta zemlja potpuno spremna da preuzme sav otpad koji nastane u Krškom i spremna da ne dijeli 50 odsto otpada”, rekao je Košarac i najavio da je za ovu sedmicu planiran sastanak i sa predstavnicima austrijske vlade, te da očekuje da će ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske Bojan Vipotnik uskoro organizovati sastanak u sekretarijatu ESPO konvencije.

Očigledna je, kaže Košarac, namjera Hrvatske da te aktivnosti razvija u pravcu komercijalizacije. “Da sutra, nekim drugim zemljama, koje nemaju takva odlagališta, komercijalno ustupi svoje kapacitete. Za nas je to neprihvatljivo”, naglasio je Košarac.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *