Novo gasno čvorište doprinijeće bezbjednosti snabdevanja Evrope gasom

Novo gasno čvorište u Turskoj, koje će biti formirano, uz saradnju s Rusijom doprinijeće evropskoj energetskoj sigurnosti, ocijenio je turski ministar energetike i prirodnih resursa Alparslan Bajraktar.

“Gas koji se se isporučuje u Tursku (u okviru projekta čvorišta) bitno će doprineti sigurnosti snabdevanja energentima, posebno za jugoistočnu Evropu. Takva energetska saradnja doprinosi rešavanju regionalnih sukoba na duže staze”, rekao je on za televiziju “A haber”.

Predsednik Ruske Federacije Vladimir Putin je prošle nedelje rekao da formiranje gasnog čvorišta na teritoriji Turske ostaje na dnevnom redu. Kako je istakao, projekat takođe podrazumeva osnivanje elektronske trgovinske platforme za snabdevače Evrope gasom.

Putin je predložio formiranje ovog čvorišta, inače najvećeg u Evropi i Turskoj, u oktobru 2022. godine. Čvorište će takođe omogućiti da se nastavi transport gasa koji je trebalo da se šalje kroz Sjeverni tok. 

Ankara je poručila da je neophodna infrastruktura za realizaciju projekta spremna, ali da treba učiniti izmjene zakon. 

Prve zakonodavne odluke usvojene su početkom aprila, a odnosile su se na aktivnosti turske naftne i gasne kompanije “Botas”, kao i niza drugih dobavljača.

Izvor: RT RS

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *