FBiH: Utvrđeni prijedlozi energetskih zakona

Na prijedlog Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije, Vlada FBiH je u formi prijedloga utvrdila i u parlamentarnu proceduru uputila Zakone o električnoj energiji FBiH i Zakon o energiji i regulaciji energetskih djelatnosti u FBiH.

Ova dva prijedloga, zajedno s Prijedlogom zakona o korištenju obnovljivih izvora energije i efikasne kogeneracije FBiH, koji je utvrđen na prošloj sjednici  i upućen u parlamentarnu proceduru, čine set energetskih zakona neophodnih za unapređenje zakonskog okvira u Federaciji BiH.

Novi Zakon o električnoj energiji FBiH predviđa pojednostavljenje administrativnih postupaka za izgradnju i rad proizvodnih postrojenja koja koriste obnovljive izvore energije, primarno solarnih elektrana i vjetroelektrana, kao i uvođenje novih kategorija učesnika i djelatnosti na tržištu električne energije, te uvođenje novih prava i mehanizama za osnaživanje i zaštitu krajnjih kupaca električne energije. 

Prijedlogom Zakona o energiji i regulaciji energetskih djelatnosti u Federaciji BiH je, između ostalog, planirano uvođenje mehanizama za zaštitu ugroženih i zaštićenih kupaca energije.

Takođe, ovim prijedlozima vrši se i usklađivanje s propisima Evropske unije u oblasti energetike.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *