HE Mrsovo: počeli radovi na izgradnji

Počeli su radovi na izgradnji HE Mrsovo, na rijeci Lim u opštini Rudo, u Republici Srpskoj (BiH).

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik ozvaničio j početak radova na Hidroelektrani HE “Mrsovo”, rekavši da je to istorijski trenutak i za Republiku Srpsku i za ovu opštinu, te da će za 31 mjesec Hidroelektrana proraditi.

Preduzeće “ERS-Obnovljivi izvori energije” posjeduje koncesiju za izgradnju HE “Mrsovo” instalisane snage 37,3 megavata i prosječne godišnje proizvodnje 140,6 gigavatčasova, objavljeno je ranije iz ERS-a.

Preduzeće iz Banjaluke “Komsar enerdži hidro” potpisalo je 22. novembra 2022. godine ugovor o izgradnji Hidroelektrane “Mrsovo” sa turskom firmom NGA INSAAR A.S. Sisil u ukupnoj vrijednosti 98.025.831 evra bez PDV-a.

Preduzeće “Komsar enerdži hidro”, koje je posjedovalo koncesiju za njenu izgradnju pribavilo je tehničku dokumentaciju, između ostalog, idejni projekat i studiju opravdanosti sa elementima zaštite životne sredine.

Privredno društvo “ERS-Obnovljivi izvori energije” iz LJubinja 31. decembra 2022. godine potpisalo Ugovor o prenosu 100 odsto udjela u Privrednom društvu “Komsar enerdži hidro” da bi postalo vlasnik.


Dodik je rekao da će biti zaposleno 60 novih radnika, te da će to biti izuzetan doprinos sistemu zelene energije.

“Decenijama se o ovome priča, što govori o tome koliko je to bilo složeno”, rekao je Dodik i dodao da je uz želju i ekonomsku opravdanost sve moguće.

On je istakao da je ovim iskazana sva sposobnost Republike Srpske da i u složenim okolnostima može uspješno da radi.

Osim izgradnje Hidroelektrane „Mrsovo“, Dodik je rekao da je u toku i realizacija projekata “Gornji horizonti”, “Buk bijela”, “Bistrica”.

“To mijenja kompletno oblik i konfiguraciju ovog terena, jer se sve to nalazi ovdje u okolini”, rekao je Dodik.

On je izrazio zadovoljstvo zbog partnerstva sa turskim partnerima, koji su generalni izvođači radova na izgradnji Hidroelektrane, ali i sa partnerima iz Srbije i Austrije.

“Ova investicija, koja će biti završena za 31 mjesec, biće na dobrobit mještana Rudog, ali i svih nas”, rekao je Dodik.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *