Nova pravila za sva nova motorna vozila u EU stupila na snagu 7. jula

Sva nova motorna vozila u EU, uključujući automobile, kombije, kamione i autobuse, od sada će morati integrisati inteligentna rješenja za pomoć pri brzini, kamere ili senzore za detekciju pri vožnji unazad, upozorenja u slučaju pospanosti vozača, kao i signale za hitno zaustavljanje.

Kako bi se spriječili sudari autobusa ili kamiona sa pješacima ili biciklistima, ova vozila sada zahtijevaju tehnologije za bolje prepoznavanje mogućih mrtvih uglova i integrišu sisteme upozorenja, kao i posebne sisteme za kontrolu pritiska u gumama, saopšteno je iz EU.

Osim toga, automobili i kombiji sada bi trebali biti opremljeni sistemima za održavanje trake i automatizovanim kočionim sistemima i snimačima podataka o događajima (Event Data Recorder, EDR).

 Ovaj uređaj „Event Data Recorder“ (EDR), bilježi određene podatke u vozilu prije, tokom i posle nesreće i koji može pomoći u analizi saobraćajnih nesreća.

Praveći analogiju sa sličnim uređajem (koji je inače narandžaste boje) u avionima već je odomaćen naziv „crna kutija“. Podacima iz „crne kutije“ baš kao i onih iz aviona, neće moći da pristupa bilo ko. EDR podaci će se „čitati“ po nalogu sudije ili tužioca koji će uz pomoć ovlašćenih vještaka donositi određene zaključke na osnovu tih podataka.

Automobilska „crna kutija“, za razliku od onih iz aviona, neće snimati glasove, zvukove iz kabine i neće moći da se deaktivira (radi se o cijelom umreženom sistemu u vozilu) ali i da je, nažalost tehnički teško izvodljivo da se ugrađuje u starije automobile.

Uvođenje ovog, EDR sistema izglasno je još j7. jula 2022. kada su u Evropskom parlamentu usvojili „General Safety Regulation“ (GSR), Opšta načela o bezbjednosti.

Tada je iznijet i podatak da je zahvaljujući naprednim sistemima u vozilima od 2008. godine, naravno i drugim mjerama koje su članice EU preduzimale od 2008. do 2022. broj poginulih na drumovima EU smanjen za 50 odsto.

Automobilska industrija Evrope je u tom periodu na istraživanje, izradu i ugradnju ovih sistema uložila 59 milijardi evra.

Očekuje se da će obavezni sistemi pomoći vozaču pomoći u spašavanju preko 25.000 života i izbjegavanju najmanje 140.000 ozbiljnih povreda do 2038. godine.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *