Usvajanje Zakona o električnoj energiji na državnom nivou – FBiH za, Republika Srpska ima rezerve

Federalni ministar energije, rudarstva i industrije Vedran Lakić izjavio je na sastanku s direktorom Energetske zajednice Arturom Lorkowskim da se Federacija BiH zalaže za usvajanje Zakona o električnoj energiji na državnom nivou i to čim prije.

Na sastanku u Banjaluci, kojem su prisustvovali ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine Staša Košarac, direktor Nezavisnog operatora sistema BiH i nadležni entitetski ministri, direktor EZ je izrazio sumnju da će BiH uspjeti ispuniti sve obaveze neophodne za izuzeće od primjene prekograničnog mehanizma za prilagođavanje granice karbona (CBAM).

“Međutim, mi smo ga upoznali s opredjeljenjem i naporima koje entitetski i državni organi provode po pitanju ispunjenja svih uslova. Svjesni smo toga da nesuglasice koje imamo oko još nekih pojedinosti moramo što prije riješiti jer ćemo u suprotnom svi imati negativne posljedice za privredu i građane”, naveo je ministar Lakić, saopšteno je iz ovog ministarstva.

Lakić je rekao da je za sve nas vrlo bitno da spriječimo plaćanje penala vezano za CBAM, a nakon današnjeg sastanka je siguran da to vrlo brzo možemo uraditi.

“S kolegama Đokićem i Košarcem dogovoreno je da u narednim danima dogovorimo posljednje detalje vezane za taj zakon, kako bi ga mogli pustiti odmah u dalju proceduru, sa posebnim akcentom na osnivanje berze električne energije u BiH”, kazao je ministar Lakić.

S druge strane ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac rekao je danas da ovo ministarstvo neće predlagati bilo kakav zakon ili odluku iz oblasti energetike ako za to ne postoji dogovor Republike Srpske i Federacije BiH /FBiH/.

“Čujem od nekih da je usaglašena neka vrsta državnog zakona, što nije tačno. Nisu bile nikakve aktivnosti u tom smislu, niti će se zakon donositi bez saglasnosti Srpske i FBiH”, rekao je Košarac nakon neformalnog sastanka Ministarskog savjeta Energetske zajednice, čije je predsjedavanje preuzela BiH.

Košarac očekuje da će FBiH konsolidovati svoje politike, te da će pratiti kredibilne politike iz oblasti energetike u Srpskoj.

Osim toga, Košarac očekuje da će aktivnosti preuzete iz ugovora i sporazuma na nivou BiH biti sprovedene tako da će kretanje biti isključivo uz saglasnost entitetskih struktura s obzirom da je energetika Ustavom definisana kao nadležnost Republike Srpske i FBiH.

Prekogranični mehanizam za prilagođavanje granice karbona (CBAM) je karbonska taksa koju će plaćati svi privredni subjekti čija proizvodnja se temelji na korištenju električne energije koja je proizvedena iz fosilnih goriva. To će značiti da će cijena električne energije za njih biti uvećana za iznos takse. Ukoliko BiH ispuni sve uslove za izuzeće od primjene CBAM-a onda će sredstva od taksi ostajati u BiH na upravljanje i ulaganje u projekte obnovljivih izvora energije, a u suprotnom će ići u budžet EU.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *