Consumer Reports: među top 10 automobila 7 su hibridi i električni automobili

Nakon što su godinama smatrani kao pametnija opcija za kupce koji traže manju potrošnju goriva i niže troškove, hibridi i električni automobili (EV) dobili su veliku podršku i organizacije Consumer Reports. 

Njihov izvještaj o top 10 automobila, SUV-ova i kamiona za 2023. godinu, uključuje 7 modela koji su ili hibridni ili potpuno električni automobili.

Consumer Reports bira modele bez obzira na cijenu, na osnovu testiranja novih vozila, sa naglaskom na pristupačnost i bezbjednost. Hibridi i električni automobili iimaju dvije prednosti koje ti tipovi vozila često imaju u odnosu na modele sa motorima s unutrašnjim sagorijevanjem: ekonomičnost potrošnje goriva i pouzdanost.

 „Manje je problema sa kočnicama, manje problema sa prenosom, sve je nekako prigušeno. Osim toga, kada pogledate hibride i ko ih proizvodi, oni su uglavnom od vrlo pouzdanih proizvođača automobila koji koriste ovu tehnologiju već duže vrijeme“, ocijenio je Džejk Fišer iz Consumer Reportsa.

To objašnjava zašto Toyota proizvodi četiri od 10 modela odabranih za Top 10 u 2023, godini, uključujući Toyota Corolla Hybrid, Toyota Camry Hybrid i Lexus NX 350h. 

Ovi modeli su dio grupe hibrida koji su pomogli Toyoti da postane lider u ovoj kategoriji . Prošle godine, jedno od svaka četiri vozila koje je Toyota prodala u SAD bilo je hibrid . U SAD-u su hibridi i EV vozila činili nešto više od 10% svih vozila prodanih prošle godine, prema istraživanju auto-kompanije Edmunds.

Stil i performanse hibrida i električnih vozila sada ih čine privlačnijima nego prije nekoliko godina.

„Danas zaista možete imati sve. Možete imati nešto prostrano, nešto udobno, nešto štedljivo“, rekao je Fišer. On je ukazao na Ford Maverick Hybrid koji ima 37 milja po galonu kao primjer hibrida koji mijenja percepciju. „Ne morate da pravite kompromise koliko ste morali da uradite u prošlosti.”

Tesla, koji prodaje dva od svaka tri električna vozila u SAD-u, vratio se na listu najboljih izbora nakon što je isključen prošle godine. Consumer Reports je izabrao Tesla Model 3 i Lexus NX 350h, kao najbolji izbor za vozila po cijeni između 45.000 i 55.000 dolara.

U međuvremenu, Consumer Reports rangira BMW kao automobilski brend broj 1, a slijede ga Subaru i Mini.

“BMW proizvodi brojne modele visokih performansi i pouzdane modele, tako da nije iznenađujuće što je  na vrhu liste naših brendova,” rekao je Fišer.

Izvor: CNBC

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *