Nova tehnologija zauvijek uklanja “vječne hemikalije” PFAS iz vode

Inženjeri sa Univerziteta Britanska Kolumbija razvili su novi tretman vode, koji uklanja “vječne hemikalije” – PFAS, iz vode za piće bezbjedno, efikasno – i zauvijek.

Vječne hemikalije,  poznate kao PFAS (per-i polifluoroalkilne supstance) su velika grupa supstanci koje određene proizvode čine neljepljivim ili otpornim na mrlje. U upotrebi je više od 4.700 PFAS-a, uglavnom u kacigama, posuđu, sredstvima protiv fleka i pjeni za gašenje požara. Istraživanja povezuju ove hemikalije sa širokim spektrom zdravstvenih problema, uključujući hormonske poremećaje, kardiovaskularne bolesti, kašnjenje u razvoju i rak.

Kako bi uklonili PFAS iz vode za piće, naučnici su osmislili jedinstveni materijal koji je sposoban da “uhvati” i zadrži sve PFAS čestice prisutne u vodi.

PFAS se zatim uništavaju upotrebom posebnih elektrohemijskih i fotohemijskih tehnika, takođe razvijenih u laboratoriji, objavio je časopis Science daily.

Iako postoje tretmani koji su trenutno na tržištu, kao što su aktivni ugalj i sistemi za izmjenu jona koji se široko koriste u kućama i industriji, oni ne hvataju efikasno sve različite PFAS ili zahtijevaju duže vrijeme tretmana, objasnio je jedan od naučnika.

“Naš adsorbirajući medij hvata do 99 % čestica PFAS-a i takođe se može regenerisati i potencijalno ponovo koristiti. To znači da kada očistimo PFAS od ovih materijala, nećemo završiti s toksičnijim čvrstim otpadom koji će biti još jedan veliki ekološki izazov.”

Objasnio je da, iako se PFAS više ne proizvode u Kanadi, one su još uvijek ugrađene u brojne potrošačke proizvode i mogu dospijeti u okolinu. Na primjer, kada nanesemo sprejeve/materijale otporne na mrlje ili odbojne materijale, peremo obuću tretiranu PFAS-om ili koristimo određene pjene za gašenje požara, hemikalije završavaju u našim vodotocima. Ili kada koristimo kozmetiku i kreme za sunčanje koji sadrže PFAS, hemikalije bi mogle pronaći svoj put u tijelo.

Ljudi su , uglavnom, izloženi ovim česticama preko hrane i potrošačkih proizvoda, ali mogu biti izloženi preko vode za piće – naročito ako žive u područjima sa kontaminiranim izvorima vode.

Tim naučnika sprema pilot projekat sa novom tehnologijim na brojnim lokacijama, a rezultate će iskoristiti da poboljošaju tehnologiju i učine je dostupnom za širu upotrebu.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *