Srbija i BiH biće povezane sa dva auto-puta i dvije brze saobraćajnice

Srbija i BiH biće povezane sa dva auto-puta i dvije brze saobraćajnice, dok će na Rači biti napravljen integrisani granični prelaz koji će biti pušten u rad 2025. godine

Srbija i BIH – jačanje saobraćajnih veza

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture u Vladi Republike Srbije Goran Vesić razgovarao je u Sarajevu sa ministrom komunikacija i transporta Bosne i Hercegovine Edinom Fortom o konkretnim projektima u oblasti saobraćaja, istakavši tom prilikom da je BiH jedan od najvažnijih suseda naše zemlje.

Na sastanku je bilo riječi o jačanju drumskih i železničkih veza, što će, kako je ocijenjeno, ojačati odnose Srbije i BiH, ali i o graničnim prelazima, pruzi Šabac–Zvornik–Loznica, auto-putu Požega–Kotroman, aerodromu u Trebinju i o zajedničkoj putarini.

Vesić je ukazao na to da se u Srbiji gradi čitava mreža auto-puteva – u ovom trenutku preko 400 kilometara brzih saobraćajnica, i da je vrijeme da Beograd i Sarajevo budu povezani auto-putem.

Ministar je podsjetio na to da će Srbija u narednih nekoliko godina biti povezana sa dva auto-puta i dvije brze saobraćajnice sa BiH, i dodao da će naša zemlja do kraja godine završiti svoj deo puta od Sremske Rače do Kuzmina, dionicu dugu 19 kilometara.

U Rači će biti napravljen integrisani granični prelaz BiH i Srbije, koji će biti pušten u rad 2025. godine, a očekuje se da i BiH završi svoj dio puta, objasnio je Vesić, dodajući da se planira i izgradnja auto-puta Požega–Kotroman, gde je više od 85 odsto projekta završeno.

Forto je istakao da je potrebno da se svi u regionu skoncentrišu na povezivanje, dodavši da je saobraćajna infrastruktura sredstvo približavanja i sa Evropskom unijom.

BiH i Srbija zajedno do sredstava EU

Mi ćemo zajedno sa Srbijom aplicirati za sredstva kod Evropske unije za prugu od Banjaluke preko Doboja do Srbije, naveo je on.

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture sastao se, na kraju posjete Sarajevu, i sa predsjednikom Vlade Federacije Bosne i Hercegovine Nerminom Nikšićem, koga je upoznao sa projektima na kojima zajednički rade Srbija i BiH.

Vesić je ukazao na značaj regionalnog infrastrukturnog povezivanja na osnovu dogovora koji je postignut sa ministrom Fortom, ocenivši da možemo da uradimo mnogo toga kandidujući zajedničke projekte pred Evropskom komisijom.

On je istakao značaj „Otvorenog Balkana”, koji je doneo velike uštede i koristi Srbiji, Severnoj Makedoniji i Albaniji, i još jednom pozvao BiH da se priključi ovoj inicijativi.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *