Dug RiTE Ugljevik Elektrogospodarstvu Slovenije platiće ERS u 14 polugodišnjih rata

Dug od 67 miliona evra, koji RiTE Ugljevik treba da plati Elektrogospodarstvu Slovenije, platiće Elektroprivreda Republike Srpske (ERS) u 14 polugodišnjih rata, sa kamatnom stopom od 1 %.

Konačanim sporazum o načinu izvršenja arbitražne odluke suda u Beogradu usaglašeno je da RiTE Ugljevik, sve dok bude radila, isporučuje Sloveniji jednu trećinu proizvedene električne energije, kao i isplata finansijske obaveze od 67 miliona evra.

Generalni direktor  Elektroprivrede Republike Srpske Luka Petrović rekao je da će trećina električne energije iz RiTE biti isporučena slovenačkoj strani po cijeni koja je bliska cijeni koju plaća Elektroprivreda Republike Srpske, ali svakako ne tržišna.

Postoje još neka potraživanja slovenačke strane i o tome će se voditi razgovori, ali mislim da smo riješili više od 90 odsto problema i stvorili uslove da radimo na nekim zajedničkim projektima u Republici Srpskoj u budućnosti , naveo je Petrović.

Omogućili smo da RiTE Ugljevik nesmetano radi u budućnosti, da Ugljevik dobija koncesionu naknadu od pet miliona maraka godišnje, da radnici, dobavljači i izvođači radova imaju budućnost i da zadrže radna mjesta , naveo je Petrović.

Prema njegovim riječima, Vlada Republike Srpske nije problem prefakturisala građanima kroz cijenu struje, nego se odrekla dijela dividende iz Elektroprivrede nauštrb toga da građani ne osjete ovaj finansijski problem.

Đokić: ne postiji zabrinutost za dalje funkionisanje RiTE Ugljevik


Bićemo u stanju da izvršimo svoju obavezu iz arbitražne odluke , rekao je minister energetike i rudarstva Republike Serpske Petar Đokić i izrazio nadu da će i preostala otvorena pitanja, kojih ima nekoliko, isto biti sporazumom riješena na najbolji mogući način.

Đokić je u Ugljeviku prisustvovao potpisivanju tri ugovora između  Elektrogospodarstva Slovenije , Holdinga  Slovenske elektrane  i RiTE  Ugljevik  povodom arbitražnog spora koji je trajao duže od 15 godina, a odluka je postala pravosnažna prošle godine.

 Vlada Republike Srpske je zajedno sa matičnim preduzećem Elektroprivreda i zavisnim preduzećem RiTE Ugljevik vrlo odgovorno pristupila razumijevanju sadržaja arbitražne odluke i bila u punoj koordinaciji o vođenju pregovora RiTE i `Elektrogospodarstva Slovenije`, uz razumijevanje za obje strane , ocijenio je Đokić.

Kao važno je naveo da više ne postoji zabrinutost za dalje funkcionisanje RiTE, što je i bio najvažniji cilj, te ukazao na razumijevanje u sistemu Elektroprivrede i principe solidarnosti dok se odluka bude izvršavala.

Generalni direktor  Elektroprivrede Republike Srpske  Luka Petrović rekao je novinarima da će trećina električne energije iz RiTE biti isporučena slovenačkoj strani po cijeni koja je bliska cijeni koju plaća matično preduzeće, svakako ne tržišna.

Generalni direktor Holdinga  Slovenske elektrane Tomaž Štokelj istakao je da je posebno radostan što će poslije 30 godina krenuti isporuka električne energije.

Osim toga, dogovorili smo plaćanje glavnice, obaveze koja proističe iz arbitražne odluke u visini 67 miliona evra u skladu sa odlukom tribunala u Beogradu. Vjerujem da ćemo sa takvom pozitivnom saradnjom u sljedećim mjesecima riješiti i ostala otvorena pitanja, kao i da ćemo graditi poslovnu saradnju , rekao je Štokelj.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *