Njemačka: skoro 60 % energije iz obnovljivih izvora

Njemačka je, u prvom kvartalu 2024. godine uspjela da gotovo 60 % energije dobije iz obnovljivih izvora. Proizvodnja električne energije iz obnovljivih izvora porasla je za 11,6 % u odnosu na isti period prošle godine.

Tačnije, 58,4% električne energije proizvedene u prva tri mjeseca 2024. godine došlo je iz obnovljivih izvora, što je najveći udio električne energije iz obnovljivih izvora u prvom tromjesečju od početka istraživanja 2018. godine, saopštio je njemački federalni zavod za statistiku (Destatis).

Energija vjetra ostaje najvažniji izvor energije 

Energija vjetra je zabilježila najveći apsolutni rast proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora sa povećanjem od 5 milijardi kilovat sati. U prvom tromjesečju 2024. godine 46,8 milijardi kilovat sati električne energije ili 38,5% ukupne domaće proizvedene električne energije, proizašlo je iz energije vjetra. 

S druge strane, solarna energija sa 8,1 milijardu kilovat sati činila 6,6 % ukupne proizvodnje.

Proizvodnja energije i uglja opala za više od četvrtine

Oštar pad proizvodnje električne energije iz konvencionalnih izvora energije (fosilnih goriva i nuklearne energije) može se prvenstveno pripisati značajnom padu proizvodnje električne energije iz uglja.

Otkako su posljednje tri nuklearne elektrane u Njemačkoj zatvorene 15. aprila 2023. godine, u prvom tromjesečju 2024. više nije bilo proizvodnje električne energije iz nuklearne energije proizvedene u zemlji. 

Njemačka je u ovom periodu zabilježila rast uvoza električne energije od 38,5% u odnosu na isti kvartal prethodne godine. S druge strane, izvoz električne energije pao je za 21,7% na 16,7 milijardi kilovat sati, u poređenju sa istim periodom prošle godine.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *