Njemačka obustavlja četiri infrastrukturna projekta u RS

Njemačka je odlučila da obustavi četiri infrastrukturna projekta u Republici Srpskoj čija je ukupna vrijednost 105 miliona evra.


U saopštenju iz njemačke ambadade precizira da je riječ o projektima rehabilitacije Hidroelektrane “Trebinje”, faza tri i četiri, Vjetroparka “Hrgud” i zbrinjavanja otpadnih voda u Gradišci, te da je pozadina ove odluke, kako je navedeno, “secesionistička politika Republike Srpske i njenog predsjednika Milorada Dodika”.

“NJemačka Vlada odlučila je da u Republici Srpskoj dopusti da isteknu četiri infrastrukturna projekta ukupne vrijednosti od 105 miliona evra i da se na taj način sukcesivno okončaju”, saopšteno je iz Ambasade NJemačke u BiH.

O ovoj odluci obaviješteni su Ministarstvo inostranih poslova u Savjetu ministra i projektni partneri.

U saopštenju se podsjeća da je Vlada NJemačke kao reakciju na odluke Narodne skupštine Republike Srpske od decembra 2021. godine o vraćanju nadležnosti i stvaranju vlastitih institucija u aprilu 2022. godine odlučila da isprva privremeno zaustavi četiri infrastrukturna projekta.

Vlada NJemačke je sada donijela odluku da neće ponovo pokretati obustavljene projekte, te da će sukcesivno biti okončani u skladu sa ugovorom.

Ova odluka se eksplicitno ne odnosi na ostale projekte njemačke razvojne saradnje koji se realizuju na nivou BiH ili regiona, a time uključuju i Republiku Srpsku, kao ni na saradnju sa civilnim društvom. 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *