EU: mehanizam ograničenja cijena gasa na snazi narednih godinu dana

Novi mehanizam korekcije tržišta Evrospke unije za ograničenje cijene gasa biće primjenjivan do februara 2024. godine, uz mogućnost produženja, saopšteno iz Evropskog savjeta.

Ministri energetike EU juče su postigli politički sporazum o privremenom mehanizmu za ograničenje cijena gasa i kao granica određeno je 180 evra po megavat času.

Ograničenje će biti automatski aktivirano kada cijena u gasnom centru u Holandiji bude veća od 180 evra za megavatčas u periodu od tri radna dana i kada je ovaj iznos bude veći za 35 evra nego referentna cijena na svjetskim tržištima, takođe u periodu od tri dana.

– Dok je mehanizam aktivan, neće biti dozvoljene transakcije prirodnog gasa koje su unutar obima MCM i iznad takozvanog obaveznog dinamičnog ograničenja – navodi se u saopštenju iz Evropskog savjeta.

U saopštenju se ističe da se “obavezno dinamično ograničenje” izračunava dodavanjem 35 evra po megavat času na referentnu cijenu gasa koja neće biti manja od 145 evra po megavat času.

Nakon aktiviranja, “obavezno dinamično ograničenje” primjenjivaće se najmanje 20 radnih dana. Ova mjera biće deaktivirana u slučaju da cijena ostane ispod 180 evra po megavat času najmanje tri dana ili usljed vanredne situacije na regionalnom ili nivou EU.

– Regulativa na snagu stupa 15. februara 2023. godine. Ova mjera je privremena i primjenjivaće se godinu dana – dodaje se u saopštenju.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *