Gas u Srbiji skuplji od 1. novembra

Gas u Srbiji će od 1. novembra biti skuplji,a cijena će biti veća od sadašnje do 10 odsto, najavio je danas direktor preduzeća “Srbijagas” Dušan Bajatović.

Bajatović je naveo da će cijena gasa porasti sa 43 dinara /0,36 evra/ po metru kubnom do 47 dinara /0,40 evra/ i da će, ako prosječna potrošnja bude oko 400 metara kubnih, to biti rast od oko 1.200 dinara /oko 10 evra/ po prosječnom računu u sezoni grijanja.

“Međunarodni monetarni fond je tražio 10 odsto, ali ako papiri `Srbijagasa` pokažu da to može i malo manje, nećemo ići na uštrb kupaca, već samo na to da se održi likvidnost `Srbijagasa` da mogu da se finansiraju zalihe. Ako bude preko toga, trošak će snositi država Srbija”, rekao je Bajatović za Televiziju “Pink”.

Prema njegovim riječima, Srbija će u zalihama imati oko 700 miliona metara kubnih gasa, od čega oko 400 miliona u Banatskom dvoru i oko 300 u ruskom dijelu magacina.

“To je oko 50 odsto dovoljnih količina gasa. Niko ne zna kakva će biti zima. Ako zima bude jako hladna, mi smo bezbedni i na minus 20 stepeni Celzijusovih”, tvrdi Bajatović.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *