Evropske kompanije izgubile 100 milijardi evra zbog rata u Ukrajini

Evropske kompanije pretrpjele su direktne gubitke od najmanje 100 milijardi evra od početka ruske agresije na Ukrajinu prošle godine, pokazala je analiza Fajnenšel tajmsa. Više od polovine ukupnih gubitaka zabilježile su energetske i komunalne kompanije.

Istraživanje godišnjih izveštaja i finansijskih objava iz 2023. za 600 poslovnih grupa pokazalo je da se 176 kompanija suočilo sa obezvređivanjem imovine, troškovim vezanim za devizni kurs i druge jednokratne troškove kao rezultat prodaje, zatvaranja ili smanjenja biznisa u Rusiji.

Podaci ne uključuju indirektne makroekonomske uticaje, poput većih troškova za energiju i sirovine.

Rat je takođe donio povećanje profita kompanija u sektoru nafte i gasa i vojnoj industriji.

Odluka Moskve da preuzme kontrolu nad poslovanjem u Rusiji uvoznika gasa Fortuma i Unipera u aprilu i zatim o eksproprijaciji Danonena i Karlsberga u julu, samo će donijeti nove gubitke, navodi se u analizi Fajnenšel tajmsa.

Više od polovine od 1.871 kompanije u evropskom vlasništvu u Rusiji prije rata i dalje radi u toj zemlji, sudeći prema podacima koje je prikupila Kijevska škola ekonomije (KSE).

Među kompanijama koje su još prisutne u Rusiji su italijanski Unikredit, austrijski Rajfajzen, švajcarski Nestle i britanski Unilever.

„Čak i kada je kompanija izgubila mnogo novca napuštajući Rusiju, one koje ostaju rizikuju mnogo veće gubitke“, rekao je Nabi Abdulaev iz konsalting kompanije Kontrola rizika (Control Risks). Kako je dodao, ispostavilo se da su najbolje prošle kompanije koje su brzo po izbijanju rata napustile Rusiju.

Najveću cenu povlačenja i koncentracije platilo je nekoliko sektora, prij svega grupe u sektoru nafte i gasa. Kako navodi Fajnenšel tajms, BP, Šel (Shell) i Totalenerdžis (TotalEnergies) izvijestili su o ukupnim troškovima od 40,6 milijardi evra.

Zahvaljujući višim cijenama nafte i gasa te troškove je međutim daleko nadmašio prijavljeni ukupan profit tih kompanija od oko 95 milijardi evra u 2022.

Komunalne kompanije pretrpjele su direktan gubitak od 14,7 milijardi evra a industrijske, uključujući proizvođače automobila, od 13,6 milijardi.

Finansijske kompanije, uključujući banke, osiguravače i investicione firme, zabilježile su 17,5 milijardi evra otpisa i drugih troškova.

Izvor: Danas

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *