Najmodernija mašina za proizvodnju higijenskog papira na Balkanu biće u Republici Srpskoj

Češko-slovački holding “Eko-investment” želi da u Republici Srpskoj postavi najmoderniju mašinu za proizvodnju higijenskih proizvoda na Balkanu, izjavio je generalni direktor Milan Filo.

“Očekujemo da će po završetku investicionog ciklusa vrijednost biti između 100 i 130 miliona evra”, izjavio je Filo novinarima i istakao da, ako im neko ne vjeruje, može da pogleda njihovu investiciju u Mariboru, te da u Republici Srpskoj žele još bolju.

On je vlastima Republike Srpske zahvalio za aktivnosti u vezi sa kupovinom dodatnog zemljišta, riješavanja imovinskih pitanja, te za cijenu električne energije, koja će im dati podršku, i aktivnosti na memorandumu o razumijevanju koji je danas potpisao sa premijerom Republike Srpske.

Budući da je u vlasništvu “Eko-investmenta” i fabrika “Celeks”, Filo je zahvalio svim radnicima i menadžmentu “Celeksa” za aktivnosti tokom i poslije požara u tom preduzeću.

Investicioni ciklus odnosi se na izgradnju nove hale, konfekcijske linije i skladište gotovih proizvoda, nabavku nove papir mašine sa pripadajućom infrastrukturom, te investicije u energetsku infrastrukturu.

Direktor “Elektroprivrede Republike Srpske” Luka Petrović i predstavnik kompanije “Eko-investment” potpisali su ugovor o snabdijevanju električnom energijom u narednih pet godina i jedini je takve vrste. 

Premijer Republike Radovan Višković zahvalio je vlasniku i direktoru grupacije “Eko-investment” iz Praga koji se, kako je naveo, opredijelio da u složenim okolnostima za privredu inače u Evropi realizuje novu investiciju na prostoru Srpske.

“Kompanija u ovom momentu ima više od dvije milijarde evra prometa, ima više od 10.000 zaposlenih, i oni se ne bave samo papirom, oni se bave energetikom, nekretninama i nekim drugim djelatnostima”, rekao je Višković nakon potpisivanja Memoranduma o razumijevanju sa predstavnicima češke kompanije “Eko-investment” koja je vlasnik preduzeća “Celeks” iz Banjaluke.

Višković je naveo da ova grupacija trenutno u okviru kompanije “Celeks” ima više od 300 radnika koji danas rade, a sa novim ulaganjima broj zaposlenih će se povećati i “Celeks” će postati lider u proizvodnji papira i papirne konfekcije na prostoru Balkana.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *