Najmanje 117 aktivista za zaštitu životne sredine ubijeno 2022. godine

Najmanje 177 aktivista za zaštitu životne sredine ubijeno je širom svijeta 2022. godine, prema izvještau nevladine organizacije Global Witness .

Najopasnija zemlja za aktiviste bila je Kolumbija, gdje je 60 “zaštitnika okolibe” ubijeno prošle godine, a slijede Brazil i Meksiko, objaviljeno je u godišnjem izvještaju ove organizacije.

Tvrde da se 88 posto svih ubijenih aktivista odnosi na Latinsku Ameriku. Od 18 zemalja u kojima su zabilježena ubistva, 11 su zemlje Latinske Amerike.

Iako je teško “identifikirati tačne kaktore iza ubistava”, bilo je moguće povezati “poljoprivrednu industriju” s 10 ubistava 2022., rudarstvo je dovedeno u vezu s osam slučajeva, a sječa šuma s četiri, navodi se zvještaju.

Najmanje 177 ekoloških aktivista ubijeno je prošle godine, čime je ukupan broj ubijenih, između 2012. i 2022. dostigao 1.910, navodi se u novom izvještaju Global Witnessa

Većina ubistava nikada nisu riješena, rekli su iz organizacije.

“Predugo su odgovorni za smrtonosne napade na aktiviste ostajali nekažnjeni zbog ubistva”, rekla je Shruti Suresh iz Global Witnessa.

“Vlade širom svijeta se moraju hitno pozabaviti bezobzirnim ubistvima onih koji se bore za naš planetu, uključujući zaštitu njegovih najvrednijih ekosistema koji imaju ključnu ulogu u borbi protiv klimatskih opasnosti”, dodala je.

U peridou između 2012. i 2022., ubijeno je 1910 aktivista, što odgovara jednom ubistvu svaka dva dana, navodi se.

Domorodački narodi su naročito stalna meta napada i oni predstavljaju više od trećine žrtava, prema izvještaju, iako čine samo jedan posto svjetskog stanovništva.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *