Morski led na Antartiku manji nego ikada

Morski led koji okružuje Antarktik znatno je ispod nivoa koji su zabilježeni prethodnih zima, pokazuju satelitski podaci, što je zabrinjavajuće za dio Zemlje, koji je nekada izgledao otporan na globalno zagrijavanje.

“Toliko je daleko od svega što smo vidjeli, da je gotovo zapanjujuće”, izjavio jeWalter Meier, koji prati nivo morskog leda u Nacionalnom centru za podatke o snijegu i ledu.

Nestabilani Antarktik mogao bi imati dalekosežne posljedice, upozoravaju stručnjaci.

Ogromno ledeno prostranstvo Antarktika reguliše temperaturu planete, jer bijela površina reflektuje sunčevu energiju natrag u atmosferu i ostovremeno hladi vodu ispod i blizu nje.

Antarktik – od Zemljinog frižidera da radijatora

Bez leda koji hladi planetu, Antarktik bi se mogao pretvoriti iz Zemljinog frižidera u radijator, kažu stručnjaci.

Površina leda koji pluta na površini Antarktičkog okeana ima manje od 17 miliona kvadratnih kilometara – što je 1,5 miliona kvadratnih kilometara morskog leda manje od prosjeka za septembar i znatno ispod prethodnih zimskih rekordnih nivoa.

Površina leda koji nedostaje je oko pet puta veće od Britanije.

Morski led se formira tokom zime na Antartiku (od marta do oktobra) prije nego što se uglavnom otopi ljeti i dio je međusobno povezanog sistema koji se takođe sastoji od santi leda, kopnenog leda i ogromnih ledenih komada – plutajućih produžetaka kopnenog leda koji strše iz obale.

Morski led djeluje kao zaštita za led koji prekriva kopno i sprečava zagrijavanje okeana.

Postoje znakovi da je ono što se već dešava sa ledenim pokrivačima Antarktika gore od najcrnjih prediviđanja, kaže profesorica Anna Hogg, naučnica o Zemlji sa Univerziteta u Lidsu.

Od 1990-ih, gubitak leda sa kopna Antarktika – doprinio je porastu nivoa mora za 7,2 mm

Čak i skromno povećanje nivoa mora može rezultirati opasnim jakim olujnim udarima, koji bi mogli uništiti obalne zajednice. Ako bi se značajne količine kopnenog leda počele topiti, posljedice bi bile katastrofalne za milione ljudi širom svijeta.

Izvor: BBC

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *