Serbhungas – zajednička firma za gas Srbije i Mađarske

Vlada Srbije dala je saglasnost za firmu Serbhungas d.o.o., na osnovu odluke o saradnji sa mađarskim gigantom MVM koju je prethodno usvojio Nadzorni odbor Srbijagasa.

Nova kompanija biće registrovana u Novom Sadu, a Srbijagas je pristao da napravi zajedničku kompaniju sa Mađarima još u aprilu.

Kako je najavio ministar finansija Siniša Mali, a prenosi Blic, sutra na Strateškom sajvetu za saradnju Srbije i Mađarske na Paliću biće između ostalog potpisan i Sporazum o osnivanju zajedničkog preduzeća između Srbijagasa i mađarskog MVM Group oko zajedničkog nastupanja na srpskom tržištu trgovine gasom.

Čime će se tačno baviti Serbhungas nije objavljeno, ali Srbija planira da gradi gasovod do Mađarske, od Novog Sada do Alđa. Gasovod bi trebalo da zajednički grade mađarski Mol i Transnafta.

MVM je najveća mađarska elektroenergetska kompanija, prethodno je pokušala da uđe i u posao sa Elektroprivredom Srbije i to tako što bi EPS izdvojio 11 hidroelektrana iz svog sastava i uneo u zajedničko preduzeće u koje bi MVM uneo kapital.

Nadzorni odbor EPS-a je odbio ovaj predlog MVM-a, a stručnjaci su uglavnsom kritikovali ovu inicijativu mađarske kompanije.

Nadzorni odbor je par nedjelja kasnije smijenjen, odnosno postavljen je novi sa potpuno novim članovima, a ministarka energetike je kritikovala rukovodstvo EPS-a da plan mađarske kompanije nije dobro predstavio javnosti.

Novi Nadzorni odbor je zatim smijenio i v.d generalnog direktora EPS-a.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *