MMF o oporavku svjetske ekonomije – globalni rast i dalje usporen

Svjetska ekonomija i dalje usporava, ali je opasnost od bolne recesije i masovne nezaposlenosti splasnula, saopštio je danas Međunarodni monetarni fond MMF.

Globalni rast je i dalje usporen zbog prekida u lancu snabdjevanja povezanim sa pandemijom kovida i ratom u Ukrajini, upornom visokom inflacijom i rastućim troškovima zaduživanja, ali sa vedrije strane, istorijski visok nivo zaposlenosti i stalni pad cijena smanjili su šanse za scenario „tvrdog prizemljenja“, koje je u aprilu MMF označio kao vjerovatan.

Projekcije su sve više u skladu sa scenarijem „mekog prizemljenja“, jer se inflacija lagano smanjuje bez većeg pada aktivnosti, rekao je glavni ekonomista MMF Pjer Olivije Gurinčas u Marakešu, gdje su MMF i Svjetska banka organizovali svoje godišnje sastanke, prenosi portal Politiko.

Nakon globalnog rasta od 3,5 odsto u 2022. godini, MMF sada očekuje da će svjetski BDP dostići 3 odsto ove i 2,9 odsto naredne godine, što je pad od 0,1 odsto u odnosu na ranije prognoze. Istovremeno, srednjoročna očekivanja rasta od 3,1 odsto za 2028. godinu najniža su u posljednjih nekoliko decenija.

Očekuje se da će inflacija stabilno padati sa prošlogodišnjeg maksimuma od 8,7 odsto na 6,9 procenata u prosjeku ove godine i 5,8 procenata sljedeće, ali su obje brojke revidirane naviše, odražavajući očekivanja da bi inflacija mogla da se učvrsti, što bi predstavljalo izazov za centralne banke.

MMF je pozvao kreatore politike da ostanu fokusirani na smanjenje inflacije i da izbegavaju prerano smanjenje kamatnih stopa, već da počnu postepeno da ih smanjuju kada se inflacija približi ciljanoj.
Globalna različitost

Slika ekonomskog oporavka je, međutim, regionalno neujednačena. Među razvijenim ekonomijama, očekuje se da će Sjedinjene Američke Države ove godine imati rast od 2,1 odsto, što je poboljšanje od 0,3 procenta u odnosu na ranija očekivanja MMF-a, a 1,5 odsto u 2024, uz manji porast nezaposlenosti.

U Evropi je slika manje ružičasta zbog njene izloženosti sukobu u Ukrajini, viših cijena energije i niže potražnja za njenim izvozom, izazvane usporavanjem u Kini.

Nakon rasta od 3,3 odsto u 2022., očekuje se da će proizvodnja u evrozoni usporiti na 0,7 odsto ove godine i na 1,2 odsto naredne, što je smanjenje od 0,2 i 0,3 odsto u poređenju sa julskim projekcijama MMF-a.

Najveća ekonomija u Evropskoj uniji, Njemačka, vjerovatno će ovu godinu završiti sa recesijom od 0,5 odsto, a u narednoj se očekuje rast od 0,9 odsto.

Dodatni rizici za svjetsku ekonomiju uključuju produbljivanje krize na kineskom tržištu nekretnina i povećanje geopolitičkih tenzija, koje bi mogle ograničiti protok robe i doprinijeti novim skokovima cijena.

„Rast ostaje spor i neujednačen, uz rastuće globalne razlike.Globalna ekonomija ne sprinta, već šepa“, rekao je Gurinčas.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *