Evropska unija smanjuje bacanje hrane – kakvi su planovi do 2030.

Zemlje Evropske unije će do kraja ove decenije morati da smanje bacanje hrane, u skladu sa planova, koji imaju za cilj borbu protiv bacanja hrane u Evropi

Nacrt zakona EU, koji bi Evropska komisija trebalo da predloži 5. jula i u koji je Reuters imao uvid, postavio bi obavezujući cilj za svaku zemlju EU da smanji ukupni otpad hrane u svojim trgovinama, restoranima i domaćinstvima za 30% po glavi stanovnika do 2030., u poređenju sa nivoima iz 2020. godine.

Države EU bi takođe morale da smanje bacanje hrane u procesu prerade i proizvodnje za 10 % do 2030. godine, u odnosu na nivoe iz 2020. godine, navodi se u nacrtu, koji je podložan promjenama, prije nego što bude objavljen. 

Države EU će morati da pregovaraju o konačnom zakonu sa Evropskim parlamentom. One bi, takođe, morale da osmisle mjere koje će podstaći kompanije i potrošače da postignu ove ciljeve. 

To bi moglo da uključuje ​​pravila za suzbijanje prodajnih promocija koje podstiču prekomjernu kupovinu hrane koja na kraju bude bačena, podsticaje za farmere i trgovine da doniraju preostale proizvode zajedničkim kuhinjama i beneficije za iznošenje “ružnog” ili oštećenog voća i povrća na tržište.

Evropska unija baca više hrane nego što uvozi

Evropska unija je uvezla gotovo 138 miliona tona poljoprivrednih proizvoda u 2021. godini, što je koštalo 150 milijardi evra. Istovremeno, procjenjuje se da EU svake godine baca 153,5 miliona tona hrane.

Rasipanje hrane košta EU preduzeća i domaćinstva oko 143 milijarde evra godišnje i uzrokuje najmanje 6% ukupnih emisija stakleničkih gasova u EU. Procjenjuje se da je 20% proizvodnje hrane u EU trenutno bačeno. 

Ukoliko bi se otpad od hrane prepolovio do 2030. Godine, EU bi mogla uštedjeti 4,7 miliona hektara poljoprivrednog zemljišta.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *