Ekonomije regiona porasle za 10% nakon pandemije

Ekonomije regiona su od pandemije korona virusa, odnosno u protekle tri godine, ekonomski porasle za oko 10 %, dok je u EU rast iznosio oko 3 %.

Ovo je rečeno na otvaranju međunarodne konferencije CORE days u Kotoru, gde je predstavljen prvi regionalni indeks o uslovima za održivi ekonomski razvoj.

Indeksom su obuhvaćene Albanija, Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Hrvatska, Kosovo*, Severna Makedonija, i Srbija koje zajedno čine tržište od gotovo 20 miliona stanovnika i ukupnim BDP-om od skoro 200 milijardi evra. U izvještaju se navodi da je za još brži ekonomski rast neophodno unaprediti poslovno okruženje u celoj regiji.

Hrvatska najbolja, BiH najslabija

Rezultati prvog regionalnog indeksa pokazuju da je Hrvatska najbolje rangirana u regionu, kao članica EU koja ima relativno povoljno poslovno okruženje, i to sa posebno visokim rezultatom u oblastima kao štu su makroekonomska stabilnost i vladavina prava.

Srbija slijedi na drugom mestu sa odličnim rezultatima u eFiskalizaciji i elektronskim sistemom za izdavanje građevinskih dozvola.

Potom se ističe Crna Gora sa poreskom reformom i ukidanjem doprinosa za zadravstvo što je imalo pozitivne efekte na rast privrede i naplatu budžetskih prihoda.

Albanija je na četvrtom mestu sa više od 1.000 digitalizovanih usluga za oko 2,8 miliona korisnika. Sj

Sjeverna Makedonija je rangirana peta sa pozitivnim pomacima u pogledu kvaliteta regulative, a na začelju tabele su Kosovo* i Bosna i Hercegovina. 

Otvaranje CORE days konferencije bila je i prilika da Niš, Paraćin, Stanari i Srbac dobiju certifikat o povoljnom poslovnom okruženju (BFC SEE) i tako se pridruže mreži od 44 lokalne samoprave iz cijelog regiona koje su certifikovane u posljednjem ciklusu.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *