EK preporučila podsticaje za vraćanje starih mobitela i lap-topova

Evropska komisija preporučila je državama članicama da podstiču vraćanje starih mobitela, tableta, lap-topova i punjača što bi doprinielo jačanju kružne ekonomije.

U Evropskoj uniji prikuplja se vrlo malo starih elektronskih uređaja.

Procjenjuje se da u ladicama evropskih domaćinstava ima oko 700 miliona starih mobitela

Stopa prikupljanja malih elektronskih uređaja u EU i dalje je niska. Na primjer, prijavljeno je da je stopa prikupljanja mobilnih telefona ispod 5%.

Mobiteli su puni dragocjenih materijala, koji se smatraju kritičnim sirovinama, poput rijetkih metala, kobalta, indija, tantala, galija i plemenitih metala.

”Više od 700 miliiona starih mobitela nalazi se u našim ladicama, skoro dva po glavi stanovnika. Građani ne znaju šta bi s njima”, rekao je povjerenik za okolinu Virginijus Sinkevičius.

Rekao je da treba predzeti korake kako bi bilo lakše vratiti te uređaje, popraviti i reciklirati ih.

Komisija, između ostalog, preporučuje da se vraćanje tih mobitela finansijski podstiče, da se omogući vraćanje poštom tako da se stave na raspolaganje koverte sa unapred plaćenom poštarinom, da se poveća vidljivost mjesta za prikupljanje starih uređaja i da se građanima objasni kako da sigurno obrišu svoje podatke sa tih uređaja.

EU kroz svoj Zeleni plan traži da se odustane od pristupa ”uzmi-proizvedi-baci”, da se prieđe na karbonski neutralnu, ekološki održivu, netoksičnu i potpuno kružnu ekonomiju do 2050. godine.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *