Mještani Bistrice uputili pismo predsjedniku Dodiku: traže pomoć u zaštiti građanskih prava

Mještani Bistrice uputili su pismo predsjedniku RS Miloradu Dodiku, u kojem traže da ih, između ostalog, zaštiti od otvaranja rudnika u ovom mjestu

U pismu predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku, koje su prenijeli pojedini mediji, podsjećaju da je Vlada Republike Srpske donijela odluku o pokretanju postupka za dodjelu koncesije za ekploataciju uglja na ležištu “Bistrica”, uz tumačenje da postoji javni ekonomski, sociološki i ekološki interes.

Koncesija je izdata na zahtjev preduzeća Drvo-export iz Teslića, koje kako tvrde građani, “već dva mjeseca raskopava Bistricu, devastira šume i potoke, a da za to do sada, nemaju bilo kakvo odobrenje, saglasnost pa makar i na toalet papiru”.

Pitaju o kakvim je ovde javnim interesima riječ, budući da se, na ime koncesione naknade, u budžet Republike Srpske treba uplatiti oko 300 hiljada KM, pod uslovom da se prijave sve eksploatisane količine lignite, u šta, navode, sumnjaju.

Poručuju da su spremni da iz vlastitih sredstava sakupe taj novac i uplate u budžet RS i pitaju da li je javni interes da se zbog interesa pojedinaca uništava priroda, biljni i životinjski svijet.

Tvrde da su se obraćali lokalnim i republičkim institucijama, inspekcijama, ministarstvu enegetike i rudarstva i uglavnom, ali da su nailazili na zid šutnje. Zbog toga navode da se sve ovo radi uz “prećutnu saglasnost institucija i pojedinaca koje mi građani doživljavamo kao od naroda izabrane ljude, koji su tu da između ostalog budu u funkciji građana, a ne u zaštiti pojedinaca, tkz biznismena ili da ne upotrebimo neku grublju riječ”.

U pismu podsjećaju da je kroz ovo mjesto planirana trasa auto-puta, koja bi mjesto „presjekla” na dva dijela i da je u planu rušenje oko 40-50 stambenih objekata. Navode da se na samo 500 metara od planiranog rudnika nalazi kamenolom, gdje je preduzeću “Niskogradnja Marjanović” data koncesija za eksploataciju kamenih agregata za potrebe izgradnje autoputa i to u količini od oko milion kubnih metara kamena.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *