Pokretnut postupak dodjele koncesije za vađenje uglja u naselju Bistrica kod Prijedora

Vlada Republike Srpske je donijela odluku o pokretanju postupaka dodjele koncesije za eksploataciju uglja lignita na ležištu “Bistrica” kod Prijedora, na osnovu inicijative “Drvo-exporta” iz Teslića.

“Na osnovu inicijative, priložene dokumentacije i obavljenih prethodnih konsultacija, potvrđuje se da postoji javni interes sa ekonomskog, sociološkog i ekološkog aspekta za realizaciju predmetne koncesije”, navedeno je u odluci Vlade.

Mještani prijedorske mjesne zajednice Bistrica u prethodnom periodi organizovali su nekoliko protesta protiv eksploatacije uglja na području ove mjesne zajednice.

Oni su upozoravali da se radovi obavljaju bez potrebne dokumentacije i da su ranija istraživanja pokazala da lignit sa tog lokaliteta ima povišen nivo sumporu što, kako navode, može usloviti višu generaciju sumpor dioksida u dimnim gasovima, a samim tim i veće zagađenje vazduha.

Nakon toga, odbornici Skupštine grada Prijedor usvojili su zaključak o privremenoj obustavi rudarskih istraživanja u Bistrici i Bukovoj kosi.

Preduzeće Drvo-export saopštilo je da je u zakonitom koncesionom postupku ispoštovalo sve procedure, koju nalažu zakoni i organi Republike Srpske, za otvaranje rudnika lignita na teritoriji Grada Prijedora.

Preduzeće Drvo-export podnijelo je krivične prijave nadležnoj policijskoj upravi i javnom tužilaštvu protiv nekolicine pojedinaca koji, kako navode, “već danima nezakonito blokiraju prolaz javnim putem”.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *