Reforme u OPEC-u povećavaju dominaciju naftnih sila iz Zaliva

Ministar energetike Saudijske Arabije princ Abdulaziz bin Salman predstavio je jednu od najvažnijih reformi u OPEC-u poslednjih nekoliko godina i istakao da je reč o nagradi za zemlje koje ulažu u svoju naftnu industriju, prenosi magazin „Nedelja“, Nacionalnog naftnog komiteta Srbije pozivajući se na Rojters.

Promena otvara put za davanje većih proizvodnih kvota članicama OPEC-a u Zalivu kao što su Saudijska Arabija, Ujedinjeni Arapski Emirati i Kuvajt na račun afričkih država poput Nigerije i Angole.

Proizvodne kvote i osnovne linije, na osnovu kojih se izračunavaju smanjenja proizvodnje, decenijama su osetljiva tema unutar OPEC-a, jer većina proizvođača želi višu kvotu kako bi mogli više zaraditi od izvoza nafte.

Potres će verovatno postati ekstremniji u narednih nekoliko godina jer naftne kompanije na Bliskom istoku povećavaju ulaganja dok proizvodnja pada u afričkim zemljama koje se bore da privuku strane investicije.

U maju je udeo Saudijske Arabije, UAE i Kuvajta u ukupnoj proizvodnji OPEC-a bio više od 10 % veći nego pre 15 godina i iznosio je 55 %. Ukupan udeo Nigerije i Angole u istom periodu smanjen je za više od tri % na ispod devet %.

Osim toga, Saudijska Arabija i Ujedinjeni Arapski Emirati imaju planove da značajno povećaju svoje proizvodne kapacitete na 13 miliona barela dnevno, odnosno pet miliona barela dnevno do 2027. sa sadašnjih nivoa od oko 12 i 4 miliona.

Drugi proizvođač iz Zaliva, Kuvajt, je najavio da će povećati svoj proizvodni kapacitet za 200.000 barela dnevno do 2025. godine kako bi dostigao tri miliona barela dnevno.

Izvor: Danas

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *