Poništena ekološka dozvola za TE Ugljevik III – treći put

Okružni sud u Banjaluci je donio presudu, kojom je poništena ekološka dozvola Ministarstva za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju za planiranu TE Ugljevik III

Time je u cjelosti uvažena tužba Centra za životnu sredinu iz Banjaluke, koju je podnio ovom sudu.

Sud je presudu donio u upravnom sporu koji je Centar pokrenuo u julu mjesecu 2022. godine, i to nakon što je prethodno bio pokrenuo postupak protiv Studije uticaja na životnu sredinu, koju je Ministarstvo odobrilo za ovaj projekat.

Međutim, kako je u međuvremenu, u decembru mjesecu 2022. godine, sud odlučio u sporu u kojem je Centar pobijao zakonitost Studije, i to na način da je ista poništena, Centar je bez odlaganja postupajućem sudu dostavio dokaz o poništenju kako bi u postupku protiv ekološke dozvole, a koji je u tom momentu još trajao, sud odlučio na podlozi stvarne činjenično-pravne podloge.

Time su se stvorili formalno-pravni uslovi za donošenje presude kojom se poništava i sama ekološka dozvola, budući da je ona, između ostalog, izdata i na temelju akta Ministarstva koje je bilo pravosnažno poništeno, navodi se u saopštenju Centra.

Iz Centra napominju da je ovo treće po redu poništenje ekološke dozvole za isti projekat, od kojih je prvo, po službenoj dužnosti, uslijedilo nakon zaključivanja Sporazuma o poravnanju sa Energetskom zajednicom, potpisanog 19. novembra 2018. godine u Beču, dok su druga dva poništenja rezultat sudskih postupaka koje je inicirao Centar.

Ističemo da je Ministarstvo, nakon sudskog poništenja Studije u decembru mjesecu 2022. godine, ponovo, uz bitne povrede postupka, izdalo rješenje kojim se odobrava ovaj Studija.

Centar je u februaru mjesecu 2023. godine podnio tužbu protiv novo odobrene Studije, a koji upravni spor još uvijek nije okončan.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *