Ministri OPEC+ o daljem smanjenju proizvodnje nafte?

Ministri zemalja OPEC+ sastaju se danas u Beču, kako bi razgovarali o daljem planu proizvodnje nafte. Posljednji ovakav sastanak održan je u oktobru 2022. godine.

Tada su se zemlje OPEC+ složile da od novembra 2022. smanje proizvodnju nafte za dva miliona barela dnevno. Istovremeno, niz zemalja OPEC+ najavio je dobrovoljno smanjenje proizvodnje od maja do kraja 2023. Ukupan obim dobrovoljnog smanjenja proizvodnje nafte, uključujući Rusiju, procijenjen je na 1,66 miliona barela dnevno.

Izvor u jednoj od delegacija rekao je za TASS da će zemlje OPEC+ razmatrati širok spektar opcija za proizvodnju nafte na sastanku, uključujući smanjenje proizvodnje. Osim toga, Reuters je izvijestio, pozivajući se na izvore u delegacijama, da OPEC+ među mogućim opcijama razgovara o dodatnom smanjenju proizvodnje nafte za oko milion barela dnevno.

Zamjenik ruskog premijera Aleksandar Novak, koji je doputovao u Beč kasno u subotu uveče, nije rekao novinarima koje opcije razmatraju zemlje OPEC+ za odluke o proizvodnim parametrima.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *