Vratićemo inflaciju na 2% – poručio jedan od čelnika Evropske centralne banke

Član izvršnog odbora Evropske centralne banke (ECB) Fabio Paneta poručio je da će ECB vratiti inflaciju na 2%.

Nema sumnje da je 6,1% previše, ali ljudi ne bi trebali da budu zabrinuti. Vratićemo inflaciju na 2%. Za manje od godinu dana odlučno smo podigli kamate, sa minus 0,5% na 3,25%, a inflacija je u padu, potvrđuju i jučerašnji podaci“, rekao je Paneta.

On je izjavio da projekcije govore da bi inflacija trebalo da se kreće oko 3% početkom 2024. godine i da se približi 2% u 2025 godini. Međutim, ovaj scenario ne uzima u obzir bilo kakve potencijalne, nepredviđene šokove.

Komentarišući činjenicu da je rast u evrozoni iznosio samo 0,1% u prvom kvartalu i da postoji rizik da će veće kamatne stope “ugušiti” ionako mali ekonomski rast, on je odgovorio da „povećanja stopa imaju za cilj spriječiti da inflacija predugo zaživi“.

Naše fiskalne politike moraju ostati mudre, ali moramo naučiti lekcije finansijske krize. Tada smo mislili da možemo riješiti probleme visoke zaduženosti suzbijanjem potražnje, a ono što je zapravo nedostajalo je rast. Kao rezultat toga, javne investicije su smanjene, rast je pao, a odnosi duga su porasli. Te greške nikada ne bismo smjeli ponoviti

Fabio Paneta

Dobra vijest je da evropska ekonomija nije otišla u duboku recesiju koju su neki predviđali, zahvaljujući bržem padu cijena energije nego što se očekivalo i fiskalnoj podršci, ocijenio je.

„Naše monetarno stezanje će se osjetiti u narednim mjesecima. Ne možemo isključiti mogućnost da će domaća potražnja i dalje biti slaba i da će se to pretvoriti u produženu slabost ekonomske aktivnosti ili čak tehničku recesiju“, rekao je Paneta.

On je ocijenio da dosadašnji evropski model rasta u posljednjih 20-30 godina na izmaku. Ovaj model, zasnovan na jeftinoj energiji i offshoringu – posebno u Kini – fokusiran je uglavnom na izvoz i sprečava domaću potražnju, posebno u velikim ekonomijama, ocijenio je Paneta.

On je naglasio da nijedna evropska zemlja ne može samostalono da odoli privlačnosti američkog tržišta i novcu koji je dostupan kroz Zakon o smanjenju inflacije u SAD-u, zbog čega Evropa mora da usvoji panevropsku strategiju, uvođenjem zajedničkih fiskalnih instrumenata.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *