Ministarka Đedović-Handanović: O projektu Jadar treba pričati

Ministarka energetike Dubravka Đedović Handanović izjavila je da treba pričati o projektu Jadar i videti relevantne studije – i tehničke i o zaštiti životne sredine.

“Treba da vidimo na koji način možemo da iskoristimo naša rudna bogatstva”, izjavila je ministarka za RTS. Naglasila je da se na prostoru između Avale i Kosmaja neće graditi rudnik.

Dubravka Đedović Handanović je rekla da su i Vlada, i predsednik, pa i ona kao resorna ministarka, složni oko toga da o projektu Jadar treba razgovarati.

“Mislim da treba da imamo priliku da vidimo relevantne studije, tehničke i o zaštiti sredine, koje javnost nije videla. Stručna javnost, pre svega, mislim zaista i na rudarsku struku i na ostalu stručnu javnost koja treba pre svega da učestvuje u jednom takvom dijalogu, da vidimo na koji najbolji način možemo da iskoristimo naše resurse. Tu ne mislim samo na projekat Jadar, mislim na sva naša rudna i mineralna bogatstva“, kaže ministarka i dodaje da će o tome odlučivati nova vlada.

Na pitanje o eksploataciji i istraživanju ruda na području između Avale i Kosmaja, ministarka odgovara da rudnika tamo neće biti.

“Apsolutno nije u planu nikakvo otvaranje rudnika na tom prostoru, rudarstvo je potpuno izvučeno iz konteksta. Radi se prostorni plan, svaki prostorni plan sadrži i deo o mineralnim sirovinama, ali to nikako ne znači otvaranje rudnika”, kaže Đedović Handanović.

Dodaje da je otvaranje rudnika izuzetno kompleksan proces, koji traje jako dugo.

“Ovde zaista nema ni takve namere, ni takve intencije. Samo se koristi u loše političke svrhe, što smo svedoci i sa ostalim temama kada je rudarstvo u pitanju, nažalost“, kaže ministarka.

Za i protiv eksploatacije litijuma

“Mi smatramo da je budućnost sveta voda, vazduh, hrana, ko to bude imao biće bogat. Glavni problemi oko rudaranja litijuma u dolini Jadra jesu mnoge nepoznanice”, kaže Zlatko Kokanović iz Udruženja “Ne damo Jadar”.

Milan Žikić, savetnik za lokalne komunikacije Projekta “Jadar”, navodi da su nekoliko puta ponovili i javno se izjasnili da projekat može bezbedno i održivo da se ostvari u Srbiji.

“Imamo sva projektna rešenja kojima možemo da dokažemo”, rekao je Žikić.

Za potrebe rudnika koji je trebalo da zauzima 387 hektara, kompanija je već otkupila 51 domaćinstvo od 52. Doborovoljno je preseljeno više od stotinu pedeset ljudi.

“Rio Sava” ne odustaje od investicije

U “Rio Savi”, kćerki firmi Rio Tinta, kažu da poštuju zakone Srbije, ali od investicije vredne 2,5 milijardi evra ne odustaju.

“Ono što smo mi do sada uspeli da zaključimo jeste da svi negativni uticaji ili svi potencijalni uticaji uopšte na životnu sredinu ili zdravlje ljudi mogu biti ili neutralisani ili umanjeni”, kaže Milan Žikić, savetnik za loklane komunikacije projekta “Jadar”.

U projekat “Jadar” do sada je uloženo skoro 500 miliona dolara. I u drugim evropskim zemljama se istražuje litijum, ali gotovo svuda ti projekti nailaze na otpor.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *