U Trebinju se gradi najveća solarna elektrana na Balkanu

U Trebinju se gradi najveća solarna elektrana na Balkanu, a investitor je mađarska kompanija Lugos Renewables

V.d.direktora Agencije za unapređenje stranih investicija BiH (FIPA) Marko Kubatlija održao je sastanak s predstavnicima mađarske kompanije Lugos Renewables na čelu s Rolandom Lugosom. Na osnovu Memoranduma o suradnji s Agencijom za promociju izvoza HEPA, FIPA je pružila podršku kompaniji Lugos Renewables koja investira u projekat u Trebinju izgradnje najvećeg solarnog parka na Balkanu, saopšteno je iz Agencije za unapređenje stranih investicija BiH.

Projekat podrazumijeva saradnju mađarskog Lugos Renewables i Elektroprivrede Republike Srpske (ERS) kroz mješoviti holding, a nova solarna elektrana snage 73 MWp gradi se u Trebinju, u blizini granice Crne Gore i Hrvatske, što predstavlja 2. fazu cjelokupnog projekta. Prva faza je već u izgradnji trafostanica i dalekovoda sa solarnom elektranom od 73 MWp, tako da će s dodatkom nove solarne elektrane razvoj kompleksa obezbijediti kapacitet od 146 MWp (DC) solarne energije. To će biti najveća solarna elektrana na Balkanu, prema sadašnjim podacima.

To će otvoriti nova radna mjesta, ali što je još važnije, imaće veliki uticaj na ekonomski rast regije i razvoj zaštite okoliša povećanjem udjela zelene energije u ukupnoj proizvodnji energije.

Lugos Renewables je prošle godine preuzela većinsko vlasništvo nad Solarnom elektranom Trebinje 1, nakon što je Konkurencijsko vijeće Bosne i Hercegovine dalo zeleno svjetlo za ovu akviziciju. Ukupna vrijednost projekta je veća od 50 miliona evra i bit će najveća u BiH.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *