Saudijska Arabija ulaže 2,4 milijardi dolara u solarnu energiju

Kompanije u Kraljevini Saudijska Arabija su saopštile su da su obezbjedile gotovo 2,4 milijarde dolara za velika ulaganja u solarnu energiju u zemlji.

U ovom projektu učestvuje i saudijski naftni gigant Aramko, prenosi portal oilprice.com.

Projekti Al-Šuaba PV 1 i Al-Šuaba PV 2 će zajedno proizvoditi 2,6 gigavata čiste energije kojom će snadbjevati oko 450.000 domaćinstava u Saudijskoj Arabiji.

Očekuje se da će fabrika početi s komercijalnim radom 2025. godine.

Osiguravanje finansiranja za ovaj revolucionarni projekat označava značajan korak ka postizanju ciljeva Saudijske Arabije u pogledu čiste energije, u skladu s Nacionalnim programom obnovljive energije o proizvodnji 50% električne energije iz obnovljivih izvora do 2030. godine”.

Saudijska Arabija će do 2030. godine potrošiti oko 270 milijardi dolara na energetske projekte s niskim udjelom karbona, rekao je ranije ove godine ministar energetike princ Abdulaziz bin Salman, dodajući da će Kraljevina, takođe, ulagati u modernizaciju svoje mreže.

Što se tiče vjetra i sunca, Saudijska Arabija ima možda jedan od najambicioznijih ciljeva izgradnje kapaciteta u svijetu. Njihov cilj da imaju oko 58 GW kapaciteta solarne i vjetroenergije, dok su trenutno ti kapaciteti manji od 1 GW.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *