Zbog obnovljivih izvora energije Hrvatska izveze više električne energije, nego što je uveze

Prvi put od 2000. godine, potencijal obnovljivih izvora energije omogućio je da, ove godine, Hrvatska izveze više električne energije, nego što je uveze.

Ostvaren je, u saldu, izvoz električne energije od 837 GWh, dok je u istom periodu prošle godine zabilježen uvoz od 2.188 GWh, navodi se u najnovijem izveštaju OIE Hrvatska.

Razlika je preko 3.000 GWh što je ekonomski izvrsno kada se uzmu u obzir tržišne cijene u posmatranim periodima razdobljima. Sedam mjeseci ove godine Hrvatska je na mjesečnom nivou izvozila, a četiri mjeseca uvozila električne energije.

Naročito je značajan veliki rast proizvodnje solarnih elektrana zbog ulaska u pogon novih proizvodnih kapaciteta (408 MW na dan 1.oktobra ), što je 212 GWh više u odnosu na isti period prošle godine, navodi se u izvještaju.

Prema prognozama od 1. decembra, proizvodnja solarne energije u Hrvatskoj porašće u 2023. godini preko 300 GWh, premašivši tako proizvodnju za cijeli period od 2019. do 2022. godine koji je iznosio 297 GWh.

Bila je dobra i proizvodnja vjetroelektrana – 178 GWh više, nego u istom periodu prošle godine.

Na dnevnom su nivou obnovljivi izvori energije (bez velikih hidroelektrana) 5. decembra pokrili su 44,1% potrošnje, što znači da je gotovo polovina električne energije, potrošene taj dan u Hrvatskoj, došlo iz obnovljivih izvora.

U aktualnoj svjetskoj tranziciji Hrvatska sa resursima OIE koje posjeduje i koje može još više iskoristiti, mogla bi biti energetski samoodrživa i proći u budućnosti bolje od većine zemalja EU, smatraju u OIE Hrvatska i ističu ključnu ulogu prenosne i distribucione mreže jer, “bez mreže nema obnovljive energije ni zelene tranzicije”.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *