Strože provođenje ograničenja cijena neće uticati na snabdijevanje naftom: IEA

Lideri zemalja G7 složili su se da pojačaju mjere za suprotstavljanje izbjegavanju ograničenja cijena na izvoz ruskih energenata i sposobnosti ruskih banaka da zaobiđu finansijske sankcije preko stranih podružnica.

“Ostajemo posvećeni održavanju ograničenja cijena ruske nafte i naftnih derivata i pojačaćemo naše napore da se suprotstavimo izbjegavanju ovih ograničenja uz izbjegavanje efekata prelivanja i održavanje globalnog snabdjevanja energijom”, saopšteno je nakon sastanka lidera grupe zemalja G7.

G7, Evropska unija i Australija prethodno donijeli odluku da nametnu gornju granicu cijene ruske sirove nafte od 60 dolara po barelu i takođe postavili gornju granicu cijena ruskih naftnih derivate, kako bi Moskvu uskratili prihode za invaziju na Ukrajinu.

Izvršni direktor Međunarodne agencije za energiju (IEA) Fatih Birol ocijenio je da ova potez G7 promijeniti situaciju u pogledu  snabdijevanja sirovom naftom i naftnim derivatima.

Prema Birolu, ograničenje cijena je postiglo dva glavna cilja: nije izazvalo zategnutost na tržištima jer je ruska nafta nastavila da teče, ali su u isto vrijeme prihodi Moskve smanjeni. „Rusija je igrala na energetsku kartu i nije uspjela. Međutim, postoje neke rupe, neki izazovi za bolje funkcionisanje  gornje granice cijena nafte“, rekao je Birol, za Reuters.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *