Anketa među stanovnicima Jezera o geološkim ispitivanjima

Kompanija Lykos Balkans Metals provela je na području opštine Jezero anketu, koja je pokazala da većina stanovnika podržava geološka istraživanja koja ova kompanija provodi. Ekološki aktivisti, s druge strane, izražavaju sumnju u njenu vjerodostojnost.

Iz Lykosa su saopštili da je anketa koju je ova kompanija provela u periodu od 13.02. do 15.02.2023. godine među stanovnicima opštine Jezero pokazala je da većina stanovnika podržava geološka istraživanja.

“Cilj ankete bio je da se procijeni mišljenje stanovništva o ekonomskom razvoju opštine, dolasku novih investicija i nastavku geoloških istraživanja. Naše stručno osoblje geologa i geoloških tehničara posjetilo je 222 domaćinstva i intervjuisalo 371 stanovnika. Otvoreni smo bili za razgovor sa svima, uključujući one koji su izričito protiv geoloških istraživanja. Rezultati ankete pokazali su da se 331 stanovnik Jezera izjasnio u korist nastavka geoloških istraživanja, dok se 32 stanovnika izjasnilo protiv, a 8 je bilo neutralno”, navode iz Lykos Balkans Metalsa.

Dodaje se da se procentualno gledano 89,2% posto ispitanih izjasnilo za nastavka geoloških istraživanja.

Aktivisti okupljeni oko facebook stranice “Stop rudnicima u dolini Plive”, koji su nedavno organizovali i proteste protiv mogućeg otvaranja rudnika ovoj opštini. tvrde da je anketa naštimana, jer je upitna njena vjerodostojnost. „Interesantno u ovoj anketi ljudi su kao za istraživanje koji ne živi ispod Otomalja! Smiješno i sramno! Idemo sa blokadama“, poručili su aktivisti na na facebooku.

Kompanija Lykos Balkans Metals nedavno je saopštila da je, tokom geoloških istraživanja, na tri lokacije na teritoriji opštine Jezero pronašla zlato.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *